ГоловнаСвіт

У Таїланді затримано одного з лідерів опозиції

Тайська спецслужба має намір продовжити затримання лідерів протестного руху

У Таїланді затримано одного з лідерів опозиції
архив
Фото: EPA/UPG

Поліція Таїланду вперше від початку масових антиурядових акцій протесту в листопаді 2013 затримала одного з лідерів протестного руху за порушення закону про надзвичайний стан. Про це 10 лютого повідомляє агентство Associated Press.

Згідно із заявою Департаменту спеціальних розслідувань, який діє при міністерстві юстиції, затриманий Сонтхіярн Чеунрутхайнайтхам був начальником штабу лідера опозиції Сутхепа Тхаугсубана і другою особою в русі. Крім того, представники тайської спецслужби заявили, що мають намір продовжити затримання керівників незадоволених урядом демонстрантів.

Відтоді, як почалися протести, тайська влада виписала ордери на затримання 19 лідерів опозиції за порушення закону про надзвичайний стан. Найближчим часом суд розгляне питання про затримання ще 13 керівників демонстрантів. Попри те, що ордер на затримання Сутхепа Тхаугсубана виписали ще в листопаді, ні його, ні інших протестних лідерів не затримували.

22 січня влада Таїланду ввела режим надзвичайного стану в країні. Режим охоплює тайську столицю Бангкок і сусідні до нього провінції. Надзвичайний стан має тривати 60 днів. Цей захід приурочили до парламентських виборів, які пройшли 2 лютого. Крім того, на час дії режиму НС обмежили свободу преси і зборів. Так, громадянам заборонили збиратися групами понад п'ять осіб. Ба більше, поліції дозволили затримувати підозрілих осіб без будь-яких доказів їх провини, і утримувати їх під вартою без висування звинувачень впродовж 30 днів.

Учасники акцій протесту в Таїланді вимагають відставки прем'єр-міністра Йінглак Чинават, яка, на їх думку, перебуває під впливом свого брата - Таксіна Чинавата. У 2006 році його звільнили з поста голови уряду, після чого він втік за кордон. Опозиція наполягає на тому, щоб владу в Таїланді передали "Народному комітету", що складається з людей, яких дуже поважають в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram