ГоловнаСвіт

Хамід Карзай провів таємні переговори з талібами

Відносини між Вашингтоном і Кабулом залишаються напруженими

Хамід Карзай провів таємні переговори з талібами
Хамид Карзай
Фото: EPA/UPG

Президент Афганістану Хамід Карзай провів секретні переговори з представниками ісламістського руху "Талібан", сподіваючись переконати їх укласти мир з урядом. Про це повідомляє 4 лютого агентство Рейтер з посиланням на видання New York Times, яке, в свою чергу, посилається на заяву прес-секретаря президента.

"Я можу підтвердити, що "Талібан" більше ніж будь-коли хоче приєднатися до мирного процесу, - заявив Аймал Файзі. - Ми підтримуємо з ними зв'язок".

Член Вищої ради миру Афганістану також підтвердив, що переговори відбулися, проте не став їх оцінювати.

"Переговори між членами уряду й талібами, що прилетіли з Дохи, відбулися в Дубаї три тижні тому, проте ми, як і раніше, очікуємо їх результатів", - сказав він агентству.

Західні й афганські чиновники, що говорили з NYT, також сказали, що переговори наразі не принесли майже жодних результатів, проте вони можуть пояснити зростаючу ворожість Карзая щодо Вашингтона. Відносини між Кабулом і США залишаються напруженими з листопада 2013 року, коли Карзай заявив, що не має наміру підписувати з США Двосторонню угоду про безпеку (BSA) допоки в країні не відбудуться президентські вибори, призначені на 5 квітня.

Рішення афганського президента шокувало західних дипломатів, які близько року працювали над розробкою угоди. Невпевненість у ситуації з безпекою після виведення американських військ з країни 2014 року також вплинула на ситуацію з економікою в країні, оскільки Вашингтон майже вдвічі скоротив розмір цивільної допомоги Афганістану в 2014 фінансовому році.

Переговори щодо BSA почалися на початку 2013 року. В разі їх успішного завершення вони визначать форму військової присутності США в Афганістані на найближчі роки. Зокрема, буде ухвалено рішення про чисельність і склад американських військ, які залишаться в Афганістані після виведення сил НАТО, що заплановано на кінець 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram