ГоловнаСвіт

Пушков: резолюція ПАРЄ щодо України відображає політичну позицію ЄС

Члени делегації РФ "не могли підтримати таку резолюцію"

Пушков: резолюція ПАРЄ щодо України відображає політичну позицію ЄС
Алексей Пушков

Резолюція ПАРЄ щодо України має не правозахисний характер, а відображає геополітичні інтереси Євросоюзу.

Таку думку висловив голова делегації РФ в Асамблеї Олексій Пушков, повідомляє РИА Новости.

"На жаль, ПАРЄ пішла шляхом відображення політичної позиції та геополітичних інтересів ЄС. Це досить очевидно, якщо подивитися пункт, що містить засудження Росії за чинення тиску на Україну, хоча це не ніяк не стосується функціонування демократичних інститутів в Україні", - зауважив Пушков.

Як зазначив Пушков, "це дивне звинувачення за умов, коли ЄС не просто чинить тиск, а безпосередньо втручається у внутрішні справи України, що очевидно, як і протест (прихильників євроінтеграції та опозиції проти уряду, - Ред.) підтримано з Брюсселя".

Голова делегації РФ в ПАРЄ вказав, що "більшість, яка ухвалила резолюцію, - свідомі послідовники політики ЄС". Він звернув увагу на те, що "темою не була політика Росії щодо України", однак частина депутатів вирішили обговорити це питання, що, на думку Пушкова, "було абсолютно недоречно і відображає нездатність значної частини ПАРЄ абстрагуватися від геополітичних інтересів".

Пушков зазначив, що доповідачки моніторингового комітету ПАРЄ Марієтта де Пурбе-Лундін і Майліс Репс "ані слова не згадали про правоекстремістські витівки на Майдані і про загибель представників правоохоронних органів". Згідно з його висновком, "на 90 відсотків доповідь і резолюція спрямовані проти дій влади України".

"Резолюція стала кращою після внесення низки поправок, із неї зник екстремістський заклик уже зараз переглянути повноваження української делегації в ПАРЄ, тепер вони можуть бути переглянуті у квітні, якщо українське керівництво не послухає закликів більшості Парламентської асамблеї", - сказав він.

Пушков підсумував, що в цілому "резолюція має не правозахисний, а геополітичний характер, однозначно обираючи бік протестувальників". Він додав, що члени делегації РФ "не могли підтримати таку резолюцію".

Нагадаємо, в четвер ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій на цій сесії не приймала рішення про майбутнє української делегації в організації. Водночас в разі невиконання певних умов ПАРЄ вказала на намір повернутися до цього питання у квітні. Документ також містить пункт про тиск Росії на Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram