ГоловнаСвіт

Канада готова прийняти біженців з України

Оттава розглядає можливість санкцій проти української властей

Канада готова прийняти біженців з України
Крис Алескандер
Фото: https://twitter.com/MinChrisA

Міністр громадянства й імміграції Канади Кріс Александер заявив, що його країна "вчинить правильно", прийнявши всіх учасників акцій протесту в Україні, яких притягнули до відповідальності і які звернуться до канадської влади з таким проханням. Про це 27 січня повідомив телеканал CNN, який узяв інтерв'ю у міністра.

На запитання журналіста Андрія Васильєва про те, чи має Україна шанс вийти з нинішньої кризи власними силами, без тиску з боку Заходу, Кріс Александер заявив: "Українці знайдуть розв'язання проблем своєї країни. Ми завжди будемо поважати незалежну Україну. Але в таких випадках, як цей, дійсно має значення те, що говорять зовнішні друзі, важливо, що в нас є скоординований підхід із Вашингтоном, із Брюсселем, з іншими європейськими країнами".

"Інше питання полягає в тому, чи дозволить східний сусід України вести переговори і вирішувати ці питання. Ми не хотіли б думати, що хтось в уряді президента Путіна в Москві вітає насильство, вітає той факт, що український режим, який вони так підтримували, стріляв і вбив кількох беззбройних демонстрантів, - заявив міністр. - Ми не вітали б таку реакцію: підтримку застосування сили, підтримку насильства з боку Москви. І ми хотіли б закликати наших російських партнерів залишити ці питання на розгляд українців, відчинити двері для переговорів і уникнути ескалації насильства, яке вже відбулося".

Співрозмовник Кріса Александера нагадав, що Канада була однією з перших країн, які закликали до дії, оголосили про можливість уведення візових і фінансових санкцій проти українських політиків, відповідальних за порушення прав і свобод людини. Васильєв також нагадав , що голова МЗС Канади Джон Берд на початку грудня 2013 року відвідав Київ і особисто спостерігав за ситуацією в країні. За словами журналіста, цей візит, проте не спричинив жодних додаткових кроків з боку офіційної Оттави. У зв'язку із цим Воробйов поцікавився, чи змінилися погляди канадської влади на ситуацію.

"Наша позиція абсолютно не змінилася. Ми підтримуємо демократичне майбутнє України, ми виступаємо на користь її інтеграції у велику світову економіку, яка для України означає велику європейську економіку. Ми хотіли, щоб переговори щодо угоди про асоціацію були успішними, але цього не сталося. Як результат цього, ми захищаємо право протестувальників мирно відстоювати їхні погляди. І ми розраховували на те, що ці протести будуть залишатися мирними, а прав протестувальників будуть дотримуватися. Оскільки сьогодні права на протест не дотримуються, оскільки сьогодні він дуже жорстокий, Канада буде шукати всі можливі варіанти для нас у цих нових умовах", - наголосив голова канадського відомства.

"Ми вже підготували закони, які забороняють людям, які скоїли дії, що були б злочинами в Канаді, які вчинили звірства чи військові злочини, в'їзд у цю країну. Їхній доступ у цю країну заблоковано, - сказав Кріс Александер. - Ми розглянемо всі доступні нам варіанти, щоб адекватно реагувати на ці події, щоб винуватці відчули конкретні наслідки. Усі канадці відчувають і поділяють біль, який українці відчувають сьогодні. Для нас це така сама чорна година, як і для всіх українців. Коли невинні люди, невинні демонстранти втрачають свої життя. Ми глибоко стурбовані таким удаванням до насильства, ми підтримуємо право на свободу мирних зібрань, право на мирний протест з боку тих, хто хоче кращого майбутнього для України".

У зв'язку з цим Васильєв нагадав, що Сенат США схвалив резолюцію, що передбачає жорсткіші заходи і введення санкцій проти України, і запитав, чи розглядав канадський парламент такі варіанти.

"Для Канади Україна є привілейованим партнером, країною, з якою маємо особливі відносини, тому що ми маємо спільну історію. Ми дуже-дуже ретельно вивчимо події, що відбулися там, і хто відповідальний за них, перш ніж вирішити, до яких наступних кроків вдаватиметься Канада. Водночас усі варіанти вже на столі, і консультації з цього питання проходять інтенсивно і в широкому діапазоні", - сказав міністр.

На запитання журналіста про те, чи має намір Канада змінити свою імміграційну політику щодо українців, які звернуться до влади Канади з проханням про правовий статус через політичні події в Києві, Кріс Александер заявив: "Ми готові вітати цих людей як біженців у рамках нашої дуже щедрої і нині реформованої системи. Ми завжди думаємо про Україну, коли йдеться про імміграцію в Канаду. І так, ми вчинимо правильно, коли люди, яких притягнули до відповідальності, попросять нас про захист".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram