ГоловнаСвіт

Іракські бойовики попросили у співвітчизників грошей на джихад

Взаємовідносини войовничих іракських сунітів і "Аль-Каїди" залишаються загадкою

Іракські бойовики попросили у співвітчизників грошей на джихад
архив
Фото: EPA/UPG

Сунітське угруповання "Ісламська держава Іраку і Леванту» (ІДІЛ) звернулася до жителів міста Фаллуджа за фінансовою допомогою. Про це 16 січня повідомляє агентство Associated Press.

За словами очевидців, на вулицях міста екстремісти роздають людям листівки, в яких просять місцевих жителів підтримати їх грошима "на джихад" (священну війну) і забезпечити спальні місця в своїх будинках для відпочинку бойовиків.

ІДІЛ часто називають угрупованням, яке пов'язане з "Аль-Каїдою", проте остання офіційно відмежувалася від ІДІЛ. Таким чином про те, чи є між ними якийсь зв'язок, точно невідомо.

Зараз ситуацію у Фаллуджі контролюють представники місцевих сунітських племен, які, за непідтвердженими даними, співпрацюють з ІДІЛ. Місто оточене урядовими військами, які вже попередили місцевих жителів про можливий штурм.

Нагадаємо, на початку 2014 року суніти захопили владу в найбільших містах провінції Анбар, де розташована і Фаллуджа. Приводом для антиурядового повстання став розгін мирної акції протесту сунітів біля міста Рамаді, а також арешт шейха одного з впливових племен, на той момент депутата іракського парламенту.

Вже третій тиждень в Анбарі тривають сутички між урядовими військами і повстанцями. Відтоді жертвами протистояння стали десятки людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram