ГоловнаСвіт

Меркель заявила, що ЄС почне переговори з Туреччиною

Турецький прем'єр розкритикував Кіпр.

Меркель заявила, що ЄС почне переговори з Туреччиною

Канцлер Німеччини Анґела Меркель під час зустрічі з прем'єр-міністром Туреччини Таїпом Ердоганом 31 жовтня пообіцяла, що Європейський союз почне переговори про вступ Туреччини в ЄС, незважаючи на деякі розбіжності.

Нагадаємо, напередодні Ердоган заявив, що Анкара відмовиться від спроб вступу до ЄС, якщо найбільше регіональне об'єднання не надасть їй членство до 2023 року. Переговори про вступ в блок загальмувалися через нерозв'язні суперечки навколо Кіпру, який є членом ЄС, а також опозиції з боку Франції та Німеччини.

Однак на спільній прес-конференції з Ердоганом після переговорів у Берліні Меркель заявила, що "ЄС є чесним партнером з переговорів".

"Ці переговори триватимуть незалежно від питань, які ми повинні уточнити", - сказала вона, звертаючись до критиків Туреччини в Європейській комісії, які не хочуть розглядати цю країну як кандидата в держави-члени ЄС.

Правоцентристський Християнсько-демократичний союз (ХДС) Меркель виступає проти вступу переважно мусульманської, але світської Туреччини в Європейський Союз, і замість цього говорить про "привілейоване партнерство", яке не є повноправним членством.

"Питання повного членства Туреччини деяким чином розглядається моєю партією... Ми (Німеччина і Туреччина) навчилися жити з цими розбіжностями, і у нас, як і раніше, гарні відносини", - зазначила Меркель.

Німеччина є не тільки найбільшим торговельним партнером Туреччини в ЄС, але й будинком для трьох мільйонів турків.

Ердоган, який прибув до Берліна на відкриття найбільшого в світі посольства Туреччини, сказав, що Меркель відвідає Туреччину  наступного року.

Ердоган підкреслив, що Кіпру, який зараз головує в ЄС, не можна було дозволяти приєднуватися до блоку 2004 року. Він пояснив це тим, що острів Кіпр, як і раніше, залишається розділеним на Республіку Кіпр, яку визнало міжнародне співтовариство, і Турецьку Республіку Північного Кіпру, яку визнали тільки в Анкарі.

Ердоган також зазначив, що Меркель сказала йому, що визнавати поділ Кіпру було помилкою.

"Це була серйозна помилка, і ефекти цієї помилки продовжують збільшуватися", - резюмував Ердоган.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram