ГоловнаСвіт

Японський уряд звинувачують у нецільовому використанні трильйонів єн

Чиновники в Токіо витрачають виділені на відновлення після цунамі кошти на інші проекти.

Японський уряд звинувачують у нецільовому використанні трильйонів єн
Йосихико Нода.
Фото: EPA/UPG

Японський уряд змушений пояснювати той факт, що витратив більше ніж чверть суми, виділеної ним же на ліквідацію наслідків цунамі і землетрусу 2011 року, на проекти, що не мають відношення до відновлення постраждалих районів.

Про це повідомляє The Washington Post.

За даними незалежного аудиту, близько чверті з 11.7 трильйона єн ($148 млрд), виділених на "програму відновлення", були витрачені на будівництво доріг, стимулювання китобійного бізнесу, підвищення кваліфікації військових льотчиків, субсидії фабриці з виробництва контактних лінз та інші такі проекти. Крім того, половина вищеназваної суми і зовсім не була освоєна чиновниками.

"Мушу визнати, що уряд робить недостатньо, а те, що робить, виходить не зовсім адекватно. Треба прислухатися до тих, хто відзначає важливість проектів з відновлення постраждалих районів", - заявив прем'єр-міністр Йосихіко Нода.

Японські та іноземні експерти вважають, що саме бездіяльність чиновників у Токіо є тим, що перешкоджає швидкому та ефективному відновленню постраждалих районів. Тимчасом як місцева влада ніяк не впливає на розподіл коштів на реконструкцію, чиновники в уряді, яким доручено витрачати виділені кошти, часто просто не знають, до реалізації яких проектів слід одразу приступати.

Тим часом, близько 350 тисяч японців, що позбулися даху під час цунамі, як і раніше, залишаються бездомними. Відновлення багатьох районів стоїть на місці, тому багато населених пунктів на узбережжі лежать в руїнах.

Нагадаємо, в березні 2011 року біля берегів Японії стався землетрус, що пошкодив АЕС "Фукусіма-1" і зруйнував десятки населених пунктів у прибережній смузі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram