ГоловнаСвіт

РПЦ схвалила введення єдиної шкільної форми

Представник церкви наголосив, що форма не повинна заважати учням дотримуватися релігійних приписів.

РПЦ схвалила введення єдиної шкільної форми
Фото: biznes-portal.com

У Російській православній церкві схвально поставилися до ідеї введення в російських школах єдиної форми для учнів. "Це допоможе і зняти соціальне розшарування у класах, і уникнути ситуацій, коли школярки виглядають напіводягненими або одягненими вульгарно, недбало", - сказав протоієрей Всеволод Чаплін. Голова синодального відділу РПЦ із взаємодії церкви і суспільства сподівається, що діловий стиль шкільної форми прищепить юному поколінню "смак на все життя".

Разом із тим протоієрей наголосив, що шкільна форма не повинна заважати учням дотримуватися релігійних приписів. "Те, що для віруючої людини ці настанови є вищим авторитетом, сучасне суспільство має зрозуміти, - заявив Чаплін. - Але водночас завжди є можливості для домовленостей і компромісів". Зокрема, протоієрей сподівається, що вдасться розробити такий варіант регіональної або загальноросійської форми, який би орієнтувався на діловий стиль, але при цьому допускав носіння хустки або, наприклад, "іудейські особливості одягу".

Приводом для суспільної дискусії про введення шкільної форми та прийнятність релігійної атрибутики в школах послужив жовтневий скандал у Ставропольському краї. Батьки школярок-мусульманок із селища Кара-Тюбе зажадали, щоб їхніх дочок, незважаючи на шкільний статут, допускали до занять у хіджабах. У результаті адміністрація школи пішла на компроміс і дозволила мусульманкам ходити на заняття в хустках. Коментуючи ситуацію, президент Володимир Путін наголосив, що Росія - світська держава, і запропонував обміркувати можливість введення шкільної форми.

На ініціативу президента вже відгукнулася фракція ЛДПР у Держдумі, що розробила свій проект форми і запропонувала закріпити його законодавчо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram