ГоловнаСвіт

Президент ПАР сподівається на переобрання

Поліція вкотре застосувала сльозогінний газ для розгону шахтарів.

У зв'язку із завершенням більшості несанкціонованих страйків на шахтах ПАР, президент Джейкоб Зума сподівається на переобрання в ролі лідера провладної партії "Африканський Національний Конгрес" (АНК) у грудні 2012 року.

За час страйків, які почалися в середині серпня цього року, жертвами трудових безладів стали не менш ніж 50 осіб. Крім того, найбільша економіка Африки в особі Зуми втратила довіру інвесторів, а акції протесту призвели до зниження суверенних кредитних рейтингів країни.

Популістський імідж Зуми також було заплямовано тим фактом, що під час заворушень у серпні поліція вбила 34 працівники шахти Марікана, що стало найкривавішим інцидентом із часів закінчення апартеїду. Уряд Зуми піддали жорсткій критиці за надто повільну реакцію і байдужість до цих подій.

Припинення страйків на багатьох шахтах дало південноафриканському президенту політичний простір для мобілізації підтримки, яка необхідна йому на виборах у грудні, але його суперники можуть об'єднатися, щоб повалити його. Політологи, однак, вважають, що настрої африканського народу щодо АНК і його партнерів по альянсу є потенційно ворожими.

Незважаючи на те, що багато шахтарів повернулися на роботу, деякі страйкарі на платинових шахтах компанії Аnglo American Platinum (Amplats) як і раніше відмовляються працювати. Так, у вівторок, 30 жовтня, поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі проти співробітників Amplats, що свідчить про те, що спокій наразі не повністю відновлено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram