ГоловнаСвіт

У Сирії припинили військові дії на час свята

Сирійські опозиціонери вимагають звільнення соратників.

У Сирії припинили військові дії на час свята
Фото: EPA/UPG

Сирійське військове командування в ніч проти п'ятниці, 26 жовтня, віддало військам наказ припинити вогонь на час проведення мусульманського свята Ід аль-Адха (жертвоприношення), повідомляє агентство "Рейтер".

Таким чином, сирійська влада прийняла пропозицію спецпосланця ООН і ЛАД у Сирії Лахдара Брахімі про перемир'я на наступні чотири дні - з 26 по 29 жовтня. Відтак число жертв сирійського конфлікту, яке, за даними правозахисників, перевищує 32 тисячі, тимчасово припинить збільшуватися.

Тим не менше, урядові сили президента Башара Асада заявили, що будуть відповідати на атаки з боку повстанців, на спроби організувати поставки допомоги бойовикам опозиції в місті Алеппо, а також на проникнення в країну збройних груп.

Своєю чергою, командири опозиційної "Вільної армії Сирії" заявили, що їхні бійці також дотримуватимуться перемир'я, але зажадали, щоб Асад випустив тисячі затриманих опозиціонерів.

"Ми побоюємося несподіваних дій із боку режиму в період свята. Під час останнього припинення вогню число жертв тільки зросла", - заявив один з опозиціонерів, посилаючись на оголошене в квітні цього року перемир'я, що тривало всього кілька днів.

Однак деякі радикальні ісламістські угруповання, що виступають на боці повстанців, відмовилися припиняти вогонь.

Між тим, у світі розраховують, що перемир'я дотримуватимуться як повстанці, так і урядові сили.

"Це в інтересах усіх, і, звісно ж, у першу чергу, в інтересах багатостраждального сирійського народу. Гармати повинні замовкнути на період свята Ід аль-Адха", - заявив представник Генерального секретаря ООН.

Рамі Абдельрахман, голова правозахисної організації Syrian Observatory for Human Rights, яка відстежує військові дії в Сирії, заявив, що "відтоді, як припинення вогню набуло чинності цього ранку, ніхто не стріляв, окрім як у південному місті Інкхіл"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram