ГоловнаСвіт

ЄС позбавить Румунію грошової допомоги

Відкличуть близько 500 млн євро.

ЄС позбавить Румунію грошової допомоги

Європейська комісія заявила про намір позбавити Румунію виплат із фонду розвитку Євросоюзу через серйозні проблеми з корупцією в країні.

Відкликана сума сягне близько 500 млн євро ($648 млн). Спочатку кошти призначалися для відновлення транспортної інфраструктури Румунії, економічних, екологічних і регіональних проектів.

Чиновники зазначають, що також ухвалено рішення заблокувати серію структурного фінансування від ЄС трьох із чотирьох програм через "серйозні прогалини" в румунській системі держуправління та контролю.

"Проблеми лежать у сферах держзакупівель, розумного управління фінансами, запобігання шахрайству і конфлікту інтересів та виявлення їх", - йдеться в заяві Комісії. Вона додає, що вжито заходів - "частину регулярних процедур захисту фінансових інтересів ЄС і його платників податків".

За п'ять років перебування в ЄС Румунії дісталося близько 20 млрд євро на модернізацію економіки й інфраструктури. Однак Єврокомісія занепокоїлася управлінням і використанням коштів, уже раз припинивши виплати - в середині 2011 року. Румунія не отримає наступних виплат, не виправивши всіх помилок, наголошує Комісія.

Із 2007 року Румунія мало просунулася через короткочасність урядів, які не справлялися з реформуванням економіки і зростанням корупції. Брюссель тим часом продовжує моніторити стан верховенства права й антикорупційної боротьби в країні.

Раніше повідомляли, що всі важливі рішення в ЄС відкладено до грудня. Перш ніж стане зрозуміло, в якому обсязі буде переглянуто європейські договори, очікується серйозна робота. Для багатьох урядів зміни - сигнал тривоги. Вони побоюються, що не зможуть заручитися більшістю у своїх парламентах для ратифікації реформ. Можливо, в Німеччині, наприклад, не обійтися без доповнень до Основного закону або навіть затвердження нової Конституції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram