ГоловнаСвіт

Олімпійські ігри вивели Британію з рецесії

Економіка зросла більше, ніж очікували аналітики.

Олімпійські ігри вивели Британію з рецесії

Великобританія вийшла з "подвійної рецесії" (повторного спаду ВВП після кризи) після того, як ВВП країни зріс за підсумками третього кварталу 2012 року на 1 відсоток. Основною причиною доволі високого показника зростання стало проведення в Лондоні Олімпійських ігор у серпні.

Лише продаж квитків на заходи Олімпіади додали до підсумкового значення ВВП 0,2 відсотка. Сфера послуг загалом збільшилася на 1,3 відсотка, промвиробництво зросло на 1,1 відсотка, а обсяги будівництва впали на 2,5 відсотка.

Економіка зросла більше, ніж очікували аналітики, які припускали, що ВВП збільшиться лише на 0,6 відсотка. Порівняно з тим самим кварталом минулого року зростання виявилося нульовим.

Незважаючи на вихід із рецесії, ВВП Великобританії, як і раніше, перебуває нижче рівня 2008 року на 3,1 відсотка. Економіка вперше зіткнулася з подвійним спадом після 1975 року. Економісти очікують, що і наступного року ВВП не повернеться до докризових показників, а деякі навіть очікують потрійної рецесії, черговий виток якої спричинить криза в єврозоні.

Дані оприлюднили за два тижні до того, як Банк Англії ухвалить рішення про продовження або розширення програми викупу активів у розмірі  375 мільярдів фунтів стерлінгів. Вочевидь такі заходи буде збережено, оскільки економіка все ще потребує стимулу.

Великобританія стала першою з провідних економік світу, що оголосила про свої квартальні показники ВВП. 26 жовтня Міністерство торгівлі США оголосить американські дані, а з наступного тижня звітувати почнуть країни континентальної Європи та Східної Азії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram