ГоловнаСвіт

Венесуельська опозиція сподівається на реванш з Уго Чавесом

Президент Боліваріанської Республіки намагається "потопити" політичне майбутнє свого колишнього суперника.

Венесуельська опозиція сподівається на реванш з Уго Чавесом
Рамон Гильермо Авеледо
Фото: EPA/UPG

Деморалізована нездатністю скинути президента Уго Чавеса опозиція Венесуели сподівається відігратися на губернаторських виборах у грудні, повідомляє агентство Рейтер.

Губернаторські вибори у Венесуелі пройдуть 16 грудня. У 23 штатах країни громадяни вибиратимуть регіональних керівників - на ці посади претендують представники офіційної влади й опозиції. Зараз опозиція контролює лише сім із 23 штатів, і в майбутньому вона сподівається зберегти свій вплив і розширити його на інші штати, щоб обмежити вплив Чавеса. При цьому опозиція апелює до таких близьких для виборців тем, як неконтрольована злочинність, кумівство і корупція.

Уряд і собі сподівається використати перемогу Чавеса на президентських виборах для залучення виборців. Тоді Чавес обійшов свого основного суперника і єдиного кандидата від опозиції Енріке Капрілеса у 21 штаті.

"Ніхто не здається", - заявив Рамон Гільєрмо Авеледо, натхненник опозиційної Коаліції демократичної єдності, якій цього року вперше за 14 років президентства Чавеса вдалося об'єднати різноманітні опозиційні партії.

"Причина цієї боротьби та сама", - зазначив Авеледо, закликаючи прихильників опозиції забезпечити гарну явку, незважаючи на те, що в президентських перегонах опозиційний кандидат поступився Чавесу 11% голосів.

Новий шестирічний термін Чавеса почнеться в січні і, відповідно, збільшить його правління до двох десятиліть, однак існує ймовірність того, що він повністю так і не вилікувався від раку.

Незважаючи на урізане фінансування з боку центрального уряду, більшість із семи опозиційних губернаторів отримали визнання завдяки відносно ефективній адміністрації. Зокрема, Капрілес, який є губернатором штату Міранда, використовував свої успіхи в галузі охорони здоров'я, освіти та продовольчу програму як трамплін для своєї президентської кампанії. Тепер йому належить стати одним з лідерів боротьби на губернаторських виборах, де він спробує домогтися переобрання в Міранді. Його опонентом стане екс-віце-президент Еліас Хауа.

Чавес, який пообіцяв поглибити соціалістичні перетворення і підвищити ефективність за час свого нового терміну, забезпечує передвиборну кампанію Хауа ресурсами, намагаючись так "потопити" політичне майбутнє свого колишнього суперника Капрілеса.

"Він не стане губернатором Міранди, отримавши це як втішний приз", - заявив Хауа, який є одним із найнадійніших союзників Чавеса.

Капрілес ж стверджує, що готовий до боротьби і нагадує виборцям, що хоча він і програв на президентських виборах, за опозицію проголосували 6,5 млн венесуельців, а це 44% від загального числа виборців.

"Хто не плакав тієї неділі (день президентських виборів - Ред.)? Я був дуже пригнічений, - заявив Капрілес. - Але тепер я знову на ногах і зроблю все, що мені до снаги, щоб гарантувати, що ми отримаємо більшість губернаторських посад".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram