ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

Американські нелегали побоюються перемоги Ромні

Експерти вважають міграційну програму Обами спробою отримати голоси латиноамериканських виборців.

Американські нелегали побоюються перемоги Ромні
Архивное фото

Американські нелегали побоюються перемоги кандидата від республіканців Мітта Ромні на президентських виборах, оскільки він може скасувати або змінити міграційну програму (DACA), яку влітку 2012 року запропонувала адміністрація президента Барака Обами.

Програму анонсувала адміністрація Обами в червні після того, як у Конгресі вкотре провалився законопроект під назвою DREAM Act. Десятки тисяч молодих нелегальних мігрантів раділи, коли влада США надала дворічну відстрочку (з правом продовження) і відмовилася від депортації близько 1,7 млн осіб. DACA визнано найсміливішою ініціативою Обами в сфері міграційних законів. Експерти вважають, що метою проекту є спроба повернути голоси латиноамериканських виборців.

Нелегали, які потрапили під дію нової ініціативи, зіткнулися з численними труднощами. Одна з основних проблем полягає в тому, що, погоджуючись брати участь у програмі, нелегали, які називають себе "мрійниками", підставляють членів своїх сімей, у яких також немає документів, а тому їх можуть депортувати.

Іншою проблемою є те, що тоді, як у деяких із мігрантів є візи з терміном дії, щоб довести дату їхнього в'їзду в країну, інші були маленькими дітьми, коли їхні батьки переправили їх через кордон, і це не було задокументовано. Багато нелегалів ніколи не працювали на законних підставах, що також ускладнює збір документів, які підтверджують, що вони жили в країні щонайменше п'ять років, як того вимагає закон. Окрім того, багато хто відмовився від участі в програмі до завершення президентських виборів, оскільки на початку жовтня Ромні заявив, що в разі свого обрання він дотримуватиметься затверджених витрат майбутніх періодів, але відмовиться від DACA на користь ширших реформ. Чимало нелегалів побоюються, що запропоновані ним імміграційні реформи мають на увазі повне скасування програми, оскільки раніше він виступав проти DREAM Act.

Для участі в DACA мігрант повинен заплатити $465, його вік має бути менше 31 року, він повинен прибути в країну у віці до 16 років і прожити тут п'ять років поспіль. Є також низка інших вимог, у тому числі відсутність судимості, документи про освіту та військову службу.

За даними Служби громадянства та імміграції США (СГІ), з 15 серпня, коли проект почав діяти, і до 10 жовтня учасниками програми стали майже 180 тисяч осіб. Поки що відстрочку отримали 4591 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram