ГоловнаСвіт

Іванішівілі: війну 2008 року спровокувала Грузія

Кандидат у прем'єр-міністри обіцяє налагодити відносини з Росією.

Іванішівілі: війну 2008 року спровокувала Грузія

Кандидат у прем'єр-міністри Грузії Бідзіна Іванішвілі заявляє, що війна влітку 2008 року була ініційована президентом, головнокомандувачем Михайлом Саакашвілі і колишньою правлячою партією.

"Ця велика провокація була спланована вашим головнокомандуючим і вами. Про це сказано і в заяві Тальявіні (Хайді Тальявіні керівник міжнародної слідчої комісії зі встановлення фактів військових дій в серпні 2008 року - ред.). Визнають це американці і всі європейці. Ці процеси могли не трапитися, якби у нас було нормальне керівництво", - заявив у середу на зустрічі в парламенті в Кутаїсі з опозиційними фракціями Іванішвілі.

Водночас він підтвердив заяви представників опозиції, що Росія протягом кількох останніх років готувалася до військового вторгнення в Грузію.

"Більш того, Росія не роками, а століттями мала бажання перейти через Кавказький хребет. Але те, що Росії не вдавалося століттями, ваш лідер своїми провокаціями дав привід Росії для здійснення давньої мрії і реально сьогодні ми маємо окуповані наші території", - сказав Бідзіна Іванішвілі.

За його словами, колишня влада завела питання з Росією в глухий кут.

"Я не можу обіцяти, що відносини з Росією налагодяться завтра або післязавтра. У нас немає і конкретного плану, коли це може статися, але ми своїми правильними діями, правильною поведінкою і правильної дипломатією можемо скоро повернути свої території, якщо наші інтереси співпадуть з інтересами Росії, і відбудуться якісь глобальні процеси", - сказав Іванішвілі.

Він вважає, що Грузія повинна стати "цікавою країною, яка зацікавить наших братів абхазів і осетинів".

Нагадаємо, у вівторок глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія очікує від нової влади Грузії реальних дій з налагодження добросусідських відносин.

Як стало відомо, керівництво Абхазії виключає прямі двосторонні переговори з Грузією, проте готове обговорювати з Тбілісі питання про юридично зобов'язуючу угоду про невідновлення військових дій. У свою чергу, Тбілісі не хоче підписувати договір з Цхінвалі і Сухумі, вважаючи цей конфлікт грузинсько-російським.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram