ГоловнаСвіт

Греції дали два роки на стабілізацію економіки

Афіни використають додатковий час на проведення реформи ринку праці та енергогалузі.

Греції дали два роки на стабілізацію економіки

Міжнародні кредитори дали Греції ще два роки на стабілізацію бюджету, а також погодилися виділити транш фінансової допомоги в розмірі 31,5 млрд євро.

Про це повідомляє німецька газета Sueddeutsche Zeitung із посиланням на неопубліковані документи.

Згідно з рішенням "трійки" кредиторів - Європейського Центрального банку, Міжнародного валютного фонду та Євросоюзу - дефіцит державної скарбниці Греції повинен становити 3% ВВП до 2016 року, а не до 2014-го, як планували раніше. Додаткові два роки Афіни повинні використати для впровадження реформи ринку праці та енергетичної галузі.

"Трійка" кредиторів повинна була прийняти рішення про транш у розмірі 31,5 млрд євро фінансової допомоги ще у вересні, однак переговори затяглися.

Варто зазначити, що без додаткових коштів Афіни могли оголосити дефолт уже до кінця 2012 року. Угоду про надання фінансової допомоги Афінам було укладено ще наприкінці 2011 року, але вона передбачала виконання жорстких вимог кредиторів щодо скорочення бюджетних витрат і його дефіцит, а також підвищення податків.

Тим часом іще в серпні в провладному Християнському демократичному союзі (ХДС) Німеччини заявляли, що ФРН буде голосувати проти нових траншів допомоги для Греції. У ХДС побоювалися, що Афіни не виконають своїх зобов'язань щодо бюджетної економії, а "Німеччина вже досягла межі, яку може витримати".

Греція вже вжила низку заходів для бюджетної економії, в тому числі підвищила податки і скоротила зарплати держслужбовцям. Окрім того, Афіни планують почати програму приватизації, під час якої буде продано державні енергетичні компанії, порти й навіть острови. Таким чином Греція має намір виручити близько 50 млрд євро.

Співвідношення держборгу до ВВП у Греції є найбільшим у Європі і становить 130%. Наприкінці 2011 року цей показник перевищував 200% ВВП, однак він скоротився після того, як навесні 2012 року приватні кредитори списали половину боргів Афін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram