ГоловнаСвіт

Росія: у сирійських повстанців є американські ПЗРК

Москва виступатиме проти ембарго на постачання зброї до Сирії.

Росія: у сирійських повстанців є американські ПЗРК
Архивное фото
Фото: topwar.ru

Начальник Генерального штабу Збройних сил РФ генерал армії Микола Макаров 24 жовтня заявив, що у сирійських повстанців на озброєнні є переносні зенітні ракетні комплекси (ПЗРК) іноземних держав, у тому числі американські "Стінгери".

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на "Інтерфакс".

Як і президент Сирії Башар Асад, Росія звинувачує у триваючому сирійському конфлікті озброєних ворогів сирійського уряду, які, за її словами, отримують допомогу і підтримку з-за кордону.

"Генштаб має у своєму розпорядженні дані, що у бойовиків, які воюють проти урядових військ Сирії, є ПЗРК різних держав, у тому числі "Стінгери" американського виробництва", - заявив начальник Генштабу.

Макаров також прокоментував повідомлення ЗМІ про те, що адміністрація Барака Обами віддала розпорядження про передачу бойовикам сирійської опозиції партії ПЗРК: "Американці відмовляються від цього, кажуть, що ми їм (бойовикам - ІФ) нічого не поставляли. Однак у нас є достовірні відомості, що у бойовиків у Сирії є іноземні ПЗРК, включаючи американські. А хто їх їм поставив - треба ще розбиратися".

Проте NBC News ще наприкінці липня 2012 року повідомляли, що опозиційна Вільна армія Сирії (ВАС) отримала майже два десятки ПЗРК. Однак політичний радник ВАС заперечував цю інформацію.

На відміну від кризи в Лівії, Захід не виявляє особливого бажання озброювати сирійських повстанців, оскільки побоюється, що зброя потрапить до рук ісламських бойовиків.

Минулого року Росія продала уряду Сирії озброєнь на $1 млрд, і ясно дала зрозуміти, що виступатиме проти ембарго на постачання зброї в Раді Безпеки ООН. Москва мотивує це тим, що повстанці, воюючи проти режиму Асада, в будь-якому випадку отримають зброю незаконним шляхом.

Захід критикує Росію і Китай за ветування трьох резолюцій Радбезу, направлених на посилення тиску на Асада з метою припинення 19-місячного конфлікту. Москва стверджує, що виступає проти іноземного втручання у справи Сирії.

За даними ООН, з березня 2011 року жертвами сирійського конфлікту стали понад 30 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram