ГоловнаСвіт

Карзай звинуватив НАТО в убивстві чотирьох афганських дітей

На півночі Афганістану затримано командира талібів.

Карзай звинуватив НАТО в убивстві чотирьох афганських дітей
Фото: EPA/UPG

Президент Афганістану Хамід Карзай у вівторок, 23 жовтня, засудив НАТО за проведення на сході країни операції, жертвами якої стали четверо дітей.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У заяві, поширеній офісом Карзая, сказано, що операція проходила в районі Бараки Барак, у провінції Логар, минулої суботи й обернулася "загибеллю чотирьох невинних дітей", які пасли худобу.

Втрати серед цивільного населення були основним джерелом непорозумінь між урядом Карзая і силами НАТО в Афганістані.

"Незважаючи на неодноразові обіцянки з боку НАТО уникати жертв серед цивільного населення, невинні люди, зокрема діти, як і раніше, гинуть", - йдеться в заяві Карзая.

Прес-секретар військового контингенту "Міжнародні сили сприяння безпеці" (ISAF), що діє в Афганістані, заявила, що організація знає про жертв серед цивільного населення під час операції, яку проводили 20 жовтня. Згідно з опублікованими у вівторок даними, число цивільних жертв під час операцій ISAF за липень-вересень цього року знизилося на 58% порівняно з тим самим періодом 2011 року.

Окремо поліція і збройні сили Німеччини в Афганістані повідомили, що під час спільної афгансько-натовської операції на півночі Афганістану було затримано одного з командирів талібів - муллу Абдула Рахмана.

"Рахман був причетний до зростання нестабільності в Кундузі, Тахарі та Бадахшані, - заявив представник поліції в провінції Кундуз Саїд Сарвар Хусейні. - Він закликав повстанців установлювати придорожні бомби і здійснювати гучні напади на афганських чиновників".

Протягом багатьох років після повалення талібів 2001 року північ Афганістану залишалося однією з найбільш безпечних частин країни. Безпека панувала, зокрема, і в трьох згаданих Хусейні провінціях, проте погіршала за останні кілька років.

Крім того, у відносно мирній провінції Герат під час нападу повстанців на КПП у понеділок було вбито п'ятьох афганських солдатів і п'ятьох поліцейських.

За словами Хусейні, Рахман, якого НАТО називало "фінансистом Талібану" на півночі країни, був захоплений у районі Кундуза Чар у провінції Дарах минулої п'ятниці.

Тим часом прес-секретар німецьких збройних сил Манфред Баумгартнер заявив, що в операції із затримання командира талібів брали участь німецькі солдати. Німецькі ЗМІ також опублікували інформацію про це, згадали, що Рахман організовував напади на німецьких солдатів.

Німеччина має третій за чисельністю військовий контингент в Афганістані після Великої Британії та США.

Нагадаємо, з 2014 року забезпечення безпеки в Афганістані перейде під відповідальність афганських сил, а значна частина коаліційних військ покине країну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram