ГоловнаСвіт

Виходець із СРСР у США найняв літак, щоб попросити Ромні про допомогу

Прокуратура має намір просити для екс-громадянина СРСР термін до 45 років, якщо справа дійде до суду присяжних.

Виходець із СРСР у США найняв літак, щоб попросити Ромні про допомогу
Самолет с Баннером
Фото: Arnold Aerial

Виходець із СРСР Вадим Василенко на прізвисько "Рускій", який понад п'ять років перебуває в попередньому ув'язненні, у понеділок звернувся по допомогу до кандидата в президенти США Мітта Ромні доволі незвичайним способом - найнятий ним легкомоторний літак рівно годину кружляв над Манхеттеном і Брайтон-біч із банером "Ромні, допоможи!".

На плакаті також був підпис "Василенко". Минулого тижня так само Василенко звертався до президента США Барака Обами.

Василенка звинувачують у тому, що в складі кіберкримінального угруповання Western Express він поцупив і відмив 47 мільйонів доларів. Прокуратура має намір просити для екс-громадянина СРСР термін до 45 років, якщо справа дійде до суду присяжних.

Василенко зізнається лише в тому, що помилявся, не маючи злочинного наміру і не знаючи таємниці своїх клієнтів (на момент арешту їх налічувалося близько 300 тисяч, переважно в Росії), і готовий частково визнати провину в обмін на термін, який уже провів в ув'язненні, і депортацію на батьківщину.

"Минулого тижня друзі запустили над Нью-Йорком від мого імені банер "Обамо, допоможи!". Сьогодні я звертаюся до Ромні. Мені здається, він ближчий до бізнесменів. Завтра в небо злетить моє прохання до Діви Марії, на яку залишається сподіватися, якщо політики мене не почули", - сказав Василенко по телефону з в'язниці на 125 Вайт-стрит.

Дату суду в його справі досі не призначено, а чергові слухання відбудуться в середу.

"За даними американських судових досліджень, термін покарання в разі визнання провини за "білокомірцеву" злочинність у середньому становить 24 місяці, у разі програного суду присяжних - у середньому 46 місяців. Виходить, що я ще до суду відсидів ледь не два терміни - більш ніж п'ять років, хоча мене не визнано винуватим", - сказав Василенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram