ГоловнаСвіт

Бразильські ЗМІ бойкотують Google News

Франція, Німеччина і Бельгія також незадоволені політикою інтернет-гіганта.

Бразильські ЗМІ бойкотують Google News

Триває протистояння газет і Google News. Усі 154 видання, які входять у Національну газетну асоціацію Бразилії, на котрі припадає близько 90% випущених у країні тиражів, припинили участь у програмі Google News.

Видавці вважають, що Google повинна платити за передрук назв і перших абзаців газетних статей, які індексує пошукова система. Американська компанія не згідна із таким формулюванням питання і впевнена, що додає виданням читачів. За даними Google, пошуковець перенаправляє на сайти більш ніж 4 млрд користувачів щомісяця.

Президент асоціації Карлос Нето впевнений, що Google робить ведмежу послугу: "Участь у системі Google News не допомогла нам збільшити он-лайн-аудиторію. Показуючи на своєму сайті декілька перших абзаців статті, пошукова система знижує ймовірність того, що користувачі перейдуть на сайт газети, щоб прочитати її цілком".

Нагадаємо, суперечка газет і пошукової системи триває вже три роки. Усе почалося в Америці. Медіа-магнат Руперт Мердок, власник News Corp, звинуватив Google в інтелектуальному піратстві.

Тоді на сайтах компанії була введена плата за перегляд статей, але сторінки були відкриті для індексації пошуковцем. Користувачі читали цікаві для них статті безкоштовно з кешу Google і не купували передплати.

Урешті-решт компанія закрила свої сайти для індексації і заплатила за цей крок зниженням відвідуваності і виручки від розміщення реклами. Інтереси бізнесу, схоже, переважили розбіжності навколо прав на нематеріальні об'єкти: наприкінці вересня стало відомо, що сайт The Times знову відкритий для індексації.

Франція, Німеччина і Бельгія також незадоволені політикою Google: уряди цих країн планували ввести плату за використання газетних матеріалів у Google News. Американська компанія повважала запропоновані умови неприйнятними і попередила, що якщо такий закон ухвалять, то сайти європейських газет також випадуть із пошукової бази даних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram