ГоловнаСвіт

Ахмадінежаду заборонили відвідувати в'язницю

Політичний вплив іранського президента йде на спад.

Ахмадінежаду заборонили відвідувати в'язницю
архивное фото

Судова влада Ірану відмовила президентові Махмуду Ахмадінежаду в проханні відвідати в'язницю Евін у Тегерані, де знаходиться один з його найближчих радників, що свідчить про його спадний вплив в останній рік перебування при владі.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Нагадаємо, радника Ахмадінежада і директора інформагентства IRNA Алі Акбара Джаванфекра у вересні 2012 року засудили до шести місяців тюремного ув'язнення за публікацію матеріалів, які "ображають верховного лідера" країни аятолу Алі Хаменеї і громадську мораль. Проте точної інформації про те, коли і як він образив Хаменеї, немає. Зараз він відбуває термін у в'язниці Евін.

Іранські ЗМІ та коментатори вважають, що запит Ахмадінежада на візит в Евін, оприлюднений цього місяця, пов'язаний з бажанням президента зустрітися з Джаванфекрою, однак ці припущення не були офіційно підтверджені.

Судова влада відхилила запит президента в неділю, мотивувавши своє рішення тим, що це не в інтересах країни, яка сьогодні потерпає від економічної кризи, у чому багато політиків звинувачують і адміністрацію Ахмадінеджада, і західні санкції.

"Ми повинні звертати увагу на серйозні питання, - цитує слова генерального прокурора Голам-Хосейна Мохсені-Еджейя інформагентство Mehr. - Відвідування в'язниці за таких обставин є незначною проблемою. Якщо ми думаємо про інтереси нашої нації, то візит до в'язниці в цих умовах недоречний" .

Вплив Ахмадінежада в межах політичної структури Ірану пішов на спад після сварки з Хаменеї 2011 року. Тоді обраний президент Ісламської Республіки Ахмадінежад відправив у відставку міністра розвідки Гейдара Мослехі, однак необраний лідер країни, що володіє абсолютною владою, відновив Мослехі на посаді.

Консервативні суперники Ахмадінежада в парламенті говорять, що його адміністрація не змогла впоратися з валютною кризою та іншими економічними наслідками санкцій, які США і ЄС ввели щодо Ірану через його спірну ядерну програму.

Згідно з іранським законодавством, Ахмадінежад не має права балотуватися на третій термін на президентських виборах у червні 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram