ГоловнаСвіт

Пакистанський суд заборонив армії втручатися в політику

Рішення суду покликане послабити владу пакистанських військових.

Пакистанський суд заборонив армії втручатися в політику
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Пакистану в п'ятницю заборонив військовому командуванню країни втручатися в політику, повідомляє агентство Рейтер.

За словами головного судді Верховного суду Іфтіхара Чаухдрі, таке рішення ухвалили після того, як 1996 року маршал авіації у відставці подав клопотання проти армії за спонсорування політичного союзу.

"Такі (військові) організації не повинні брати участь у політичній діяльності, створювати або дестабілізувати політичну владу, - йдеться в ухвалі суду. - Вони також не можуть сприяти або віддавати перевагу якійсь політичній партії чи окремим політикам, що може обернутися його або її успіхом".

Залишається не зрозуміло, чи дозволить таке рішення послабити потужну владу військових. Однак цей крок може створити напруження у відносинах між усе більш наполегливим Верховним судом і військовим командуванням країни, яке шляхом переворотів або за залаштункових ігор керувало Пакистаном понад половину його 65-річної історії.

Тривалі "розбірки" між судовими органами та урядом, який підтримують США, стали причиною нестабільності в Пакистані, ядерній країні з нестійкою економікою, в якій орудує рух "Талібан".

Наприкінці 1980-х років пакистанську міжвідомчу розвідку (ISI) звинуватили у створенні політичного осередку, який співпрацював із президією і роздавав гроші певним політикам з метою їх подальшого обрання.

"Будь-які політичні осередки в президії, ISI, MI (Військова розвідка Пакистану) або в їхніх межах слід негайно розформувати. Їхні дії обернулися лихою славою для Пакистану і його збройних сил, а також секретних служб", - сказано в постанові Верховного суду.

Також невідомо, як Верховний суд змусить військові служби виконувати цю постанову. Тим часом суд закликав федеральний уряд вжити необхідних заходів, відповідно до Конституції, проти відставних генералів, згаданих у справі.

Уряд Пакистану не має серйозного впливу на генералів. Армія країни є однією з найбільших у світі і має величезну фінансову міць, яка, згідно з деякими оцінками, становить $11 млрд. Експерти також називають ISI державою в державі, яка, як вважають, має величезний вплив на політиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram