ГоловнаСвіт

Оприлюднено ціну продажу ТНК-BP

Якщо британці не погодяться, то цінні папери доведеться вивести на біржу, сказали в консорціумі.

Оприлюднено ціну продажу ТНК-BP
Фото: oilcapital.ru

Консорціум AAR веде перемовини з державною "Роснафтою" про продаж належних йому 50 відсотків акцій в російсько-британській компанії ТНК-BP за 28 мільярдів доларів.

AAR контролює половину ТНК-BP із моменту заснування компанії, інша половина належить британській нафтовій BP. Сам російський консорціум належить "Альфа-груп" Михайла Фрідмана (25% акцій ТНК-BP), "Ренова" Віктора Вексельберга і Access Леонарда Блаватника (по 12,5% акцій).

На початку червня BP заявила, що готова вийти з проекту і продати свою частку. Головним претендентом на акції британської компанії вважали консорціум AAR, але згодом у боротьбу втрутилася "Роснафта". У компанії заявили, що можуть придбати половину ТНК-BP у британців, а президент "Роснафти" Ігор Сечін говорив, що держкомпанія також може розглянути імовірність купівлі частки AAR.

10 жовтня Сечін сказав, що президент Росії Володимир Путін підтримує придбання половини ТНК-BP "Роснафтою". Тоді ж стало відомо, що AAR надіслав BP пропозицію про викуп частки. У консорціумі вирішили, що якщо британці не погодяться, то цінні папери доведеться вивести на біржу. За даними ЗМІ, так в AAR планують захистити свої інвестиції, оскільки вважають, що "Роснафта" не буде добрим партнером.

16 жовтня віце-президент "Лукойлу" Леонід Федун заявив, що "Роснафта" має намір купити частку BP в ТНК-BP більш ніж за 20 мільярдів доларів і зробити таку саму пропозицію AAR. За підрахунками Федуна, якщо угода відбудеться, то державна "Роснафта" займе більш ніж половину російського ринку видобутку нафти. Зараз на держкомпанію припадає тільки 40 відсотків ринку. У такому разі, вважає топ-менеджер "Лукойлу", в галузі повториться ситуація 1993 року, коли на ринку були два приватні гравці ("Сургутнафтогаз" і "Лукойл") і один державний ("Роснафта").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram