ГоловнаСвіт

В Інтернет потрапили жахливі фото загиблих у Cмоленській катастрофі

У зв'язку зі скандалом, що виник, МЗС Польщі викликало посла Росії в Варшаві.

В Інтернет потрапили жахливі фото загиблих у Cмоленській катастрофі
Фото: liveinternet.ru

В Інтернеті з'явилися фотографії з місця трагедії під Смоленськом, а також із моргу, на яких, імовірно, зображено останки президента Польщі Леха Качинського й інших поляків, які загинули в авіакатастрофі.

Влада Польщі вже зажадала від Росії провести розслідування і покарати винуватих у витоку інформації, повідомляє newsru.com

У зв'язку з цим влада Польщі викликала посла Росії в Варшаві в Міністерство закордонних справ країни в рамках розслідування появи фотографій жертв катастрофи президентського Ту-154 під Смоленськом, унаслідок якої загинув президент Польщі, а також десятки провідних політиків, воєначальників, громадських і релігійних діячів.

"Заступник міністра (Єжи) Помяновський сказав послу Росії, що Польща очікує від російської влади вжиття рішучих заходів і негайного початку розслідування з цього питання, а також вимагає покарати винуватих у витоку інформації", - йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Польщі.

Як повідомило напередодні польське Radio ZET, якийсь виходець з "азіатської частини Росії" місяць тому розмістив знімки в своєму блозі, який створив на початку минулого року. Фотографії було зроблено безпосередньо на місці катастрофи, а також у морзі - на них можна було бачити останки, що лежать у гробах.

Фотографії супроводжував доволі обширний текст, в якому серед іншого автор, оскаржуючи офіційні висновки слідства двох країн, намагався довести, що катастрофа була результатом замаху на вище керівництво Польщі. Один із підписів під світлинами свідчив, що "десь серед цих останків є тіло Качинського".

Польські журналісти намагалися зв'язатися з блогером через електронну пошту, щоб з'ясувати, звідки і за яких обставин він отримав доступ до фотографій і навіщо оприлюднив їх. Згодом з'ясували, що зазначена поштова скринька неактивна.

28 вересня услід за блогером деякі російські сайти опублікували знімки скалічених тіл, потім шокуючі фото було поширено в Україні, Німеччині та США. Росія й Україна на прохання польських спецслужб заблокували доступ до матеріалів. Німці й американці відмовили, посилаючись на свої закони. Голова МЗС Польщі Радослав Сікорський у вівторок через Twitter звернувся до ЗМІ країни із закликом не публікувати фотографії.

Прес-секретар польської прокуратури зазначив, що ці фото здобуто не з матеріалів польського слідства, відтак витік міг бути з російської сторони. У своєму офіційному запиті до керівника Слідчого комітету РФ Олександра Бастрикіна польська прокуратура зажадала з'ясувати, чи так це, і якщо витік підтвердиться, які заходи має намір ужити російська прокуратура, - повідомив Польському агентству преси прес-секретар Матеуш Мартинюк.

Агентство внутрішньої безпеки Польщі, своєю чергою, надіслало аналогічний запит у ФСБ Росії більш ніж два тижні тому.

Нагадаємо, у вересні стало відомо, що тіла щонайменше двох жертв трагедії переплутали й поховали в чужих могилах. Однією з них є громадський діяч Ганна Валентинович, ім'я іншої загиблої на прохання родичів не називають. Помилка з'ясувалася після ексгумації та генетичної експертизи. Тепер повторної експертизи очікують іще чотири тіла. Генпрокурор країни Анджей Серемет пізніше заявив, що причиною плутанини з тілами жертв стала помилка родичів на впізнанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram