ГоловнаСвіт

Саакашвілі висунув кандидатуру Іванішвілі на посаду прем'єра

Кандидат на посаду прем'єр-міністра зобов'язаний сформувати уряд протягом 10 днів.

Саакашвілі висунув кандидатуру Іванішвілі на посаду прем'єра

Президент Грузії Михайло Саакашвілі офіційно вніс до парламенту кандидатуру Бідзіни Іванішвілі, лідера коаліції "Грузинська мрія", що перемогла на парламентських виборах, на посаду прем'єр-міністра.

Про це повідомила в середу прес-спікер глави держави Манана Манджгаладзе.

Згідно з Конституцією, кандидат на посаду прем'єр-міністра зобов'язаний сформувати уряд протягом 10 днів, після чого парламент Грузії більшістю голосів повинен висловити довіру новому кабінету міністрів, пише РІА "Новости".

За підсумками парламентських виборів, які відбулися 1 жовтня, перемогла опозиційна коаліція "Грузинська мрія". Президент Грузії Михайло Саакашвілі визнав поразку своєї партії "Єдиний національний рух" і заявив про перехід в опозицію. Минулого тижня Саакашвілі задовольнив клопотання уряду про відставку.

Нагадаємо, Іванішвілі представив у вівторок остаточний склад нового уряду Грузії, який мають затвердити після першого засідання парламенту 21 жовтня в парламентській столиці Грузії - Кутаїсі. До цього діючий кабінет виконуватиме свої обов'язки під контролем коаліції, що перемогла на виборах.

Новий парламент працюватиме у другому за величиною місті Грузії, Кутаїсі, яке раніше називалося другою столицею Грузії. Парламент повинен переїхати туди з Тбілісі згідно з президентським планом децентралізації органів влади.

Як відомо, "Грузинська мрія" отримала в парламенті нового скликання 87 депутатських мандатів, партія Саакашвілі буде представлена 63 депутатами. Всього в грузинському парламенті 150 депутатських місць, 77 з яких обираються за пропорційним і 73 за мажоритарними списками. Іншим політичним силам, які брали участь у виборах, не вдалося подолати 5%-й бар'єр, необхідний для проходження в парламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram