ГоловнаСвіт

Проти російського опозиціонера Сергія Удальцова порушили кримінальну справу

Лідерові Лівого фронту на підставі фільму НТВ закидають підготовку масових заворушень.

Проти російського опозиціонера Сергія Удальцова порушили кримінальну справу

Проти лідера російської організації "Лівий фронт" Сергія Удальцова порушено кримінальну справу.

Як повідомили у Слідчому комітеті, опозиціонера запідозрили в підготовці масових заворушень (частина 1 статті 30 і частина 1 статті 212 КК РФ).

Справу порушено за підсумками перевірки, проведеної після виходу в ефір фільму "Анатомія протесту-2". У ньому розповідалося про те, що Удальцов спілкувався з грузином Гіві Таргамадзе стосовно захоплення влади в РФ.

Як випливає з прес-релізу Слідчого комітету, кримінальну справу також порушено проти Леоніда Развозжаєва (помічник депутата-"справороса" Іллі Пономарьова) й активіста РКРП-РПК Костянтина Лебедєва. Слідчі вважають, що ці люди разом з Удальцовим були на зустрічі з Таргамадзе.

За версією слідства, зустріч відбулася в Мінську в другій половині червня 2012 року. Слідчий комітет дійшов висновку, що відео зустрічі Удальцова з Таргамадзе, записане прихованою камерою і показане в "Анатомії протесту-2", є справжнім.

Як сказано в повідомленні на сайті СК РФ, 17 жовтня у фігурантів справи проведуть обшуки. Удальцов заявив "Інтерфаксу", що до нього слідчі вже прийшли. Крім того, обшук відбувається в його батьків.

Згідно з прес-релізом, у справі фігурують не тільки Удальцов, Развозжаєв і Лебедєв, а й "інші особи". Раніше на бесіди зі слідчими з приводу "Анатомії протесту-2", крім згаданих активістів, викликали Ольгу Романову. Із заяви СК РФ випливає, що фігурантам можуть закинути не тільки спробу організації масових заворушень, а й підготовку до терактів.

Фільм "Анатомія протесту-2" показали в ефірі НТВ 5 жовтня. Головною дійовою особою стрічки став Сергій Удальцов. Як випливало з фільму, він за сприяння Гіві Таргамадзе, який називався "конструктором помаранчевих революцій", збирався організувати масові заворушення. Крім того, йшлося в "Анатомії протесту-2", Удальцов мав намір провести акцію на кремлівській дзвіниці Івана Великого.

Сергій Удальцов і Гіві Таргамадзе спростували факт знайомства один з одним. Російський опозиціонер також відкинув усі звинувачення, висунуті у фільмі. "Я заявив, що ми завжди пропагували мирні форми протесту", - говорив він після бесіди зі слідчим. Колишній топ-менеджер Банку Москви Андрій Бородін, згаданий у фільмі як спонсор російської опозиції, також заявив, що подана в сюжеті інформація про нього "не має нічого спільного з правдою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram