ГоловнаСвіт

Туреччина придумала унікальний метод боротьби з контрабандним алкоголем

Кажуть, що ще ніхто у світі не придумав таких методів виявлення неякісної продукції.

Влада Туреччини придумала спосіб убезпечити споживачів від контрафактного алкоголю з умістом метилового спирту.

Про це заявив начальник відділу алкоголю Особливого державного органу Туреччини з контролю та нагляду за обігом алкогольної і тютюнової продукції Мустафа Чакироглу.

"Ми додаємо в метиловий спирт, імпортований у нашу країну для промислового використання, денатоніум бензоат із розрахунку три грами на 100 літрів. І навіть якщо злочинці зуміють якось дістатися до цього спирту і будуть робити з нього алкоголь на продаж, споживач не зможе його випити - його просто вирве після першого ж ковтка", - пояснив чиновник.

Таким чином, вважає він, можна повністю припинити проникнення необробленого метилового спирту на територію Туреччини й убезпечити споживачів, більшість із яких становлять туристи, навіть якщо вони вже придбали сурогатний алкоголь.

"Такого рішення проблеми метилового алкоголю у світі немає, це наше ноу-хау", - наголосив Чакироглу.

Зазначимо, денатоніум бензоат - супергірка речовина, додавання якої в парфумерну продукцію або побутову хімію знижує ризик алкогольних отруєнь.

Нагадаємо, 15 вересня уряд Чехії заборонив торгівлю спиртними напоями міцністю понад 20 відсотків. Згодом уряд Чехії припинив експорт міцного алкоголю й увів заборону на його рекламу. Рішення зумовлене хвилею отруєнь контрафактним алкоголем, що містив метиловий спирт: за два тижні в Чехії померли 25 осіб і ще 40 чоловік були госпіталізовані.

24 вересня чеська поліція заарештувала двох осіб, підозрюваних у виробництві та розповсюдженні отруйного алкоголю. Заарештованим загрожує від 12-20 років позбавлення волі до довічного ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram