ГоловнаСвіт

Євросоюз продовжив на рік санкції проти Білорусі

Єврочиновники наполягають на реабілітації всіх політв'язнів.

Євросоюз продовжив на рік санкції проти Білорусі
Фото: suyarkov.com

Сьогодні на засіданні в Люксембурзі Рада ЄС ухвалила рішення продовжити санкції щодо Білорусі до 31 жовтня 2013 року.

"Оскільки не всі політичні в'язні були звільнені, жодного з політв'язнів не реабілітовано і на тлі відсутності поліпшень у сфері прав людини, верховенства закону і демократичних принципів, Рада постановила продовжити дію існуючих обмежувальних заходів до 31 жовтня 2013 року", - йдеться в рішенні Ради ЄС, опублікованому на її офіційному сайті.

Глави МЗС ЄС вкотре закликали владу Білорусі звільнити і реабілітувати всіх без виключення політичних в'язнів. Також білоруській владі вказано на необхідність відмовитися від практики залякування і переслідування представників громадянського суспільства, опозиції і ЗМІ.

Політика санкцій помилкова, марна і безрезультатна

— Олександр Лукашенко, президент Білорусі

Водночас Рада ЄС із закордонних справ заявила про намір посилити підтримку білоруських громадян та представників громадянського суспільства, а також підтвердила готовність розпочати переговори про укладання з Білоруссю угод про полегшення процедури видачі віз та реадмісії.

Міністри закордонних справ ЄС також закликали офіційний Мінськ дотримуватися імунітету і привілеїв членів дипломатичних місій країн ЄС в Білорусі і не перешкоджати виконанню ними службових обов'язків.

Наприкінці лютого Євросоюз розширив санкції щодо Білорусі, а Мінськ у відповідь на це рекомендував послам Польщі і ЄС залишити країну для консультацій. Євросоюз відкликав всіх послів країн ЄС, акредитованих у Білорусі, а наприкінці березня ще раз розширив список білоруських чиновників і компаній, що підпадають під санкції. На думку ЄС, вони причетні до порушень прав людини в країні.

Олександр Лукашенко раніше назвав безглуздим тиск на Мінськ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram