ГоловнаСвіт

Австрійський спортсмен стрибнув із парашутом зі стратосфери

Під питанням три світові рекорди.

Австрійський спортсмен стрибнув із парашутом зі стратосфери
Фото: Кадр из трансляции прыжка на YouTube

Австрійський парашутист Фелікс Баумгартнер здійснив 14 жовтня стрибок із висоти понад 39 кілометрів, намагаючись побити три світові рекорди.

Про це офіційно оголошено на підсумковій конференції на території колишньої військової бази Розуелл (штат Нью-Мексико).

Його швидкість у вільному падінні перевищила швидкість звуку і становила 1342,8 км на годину, фіксована висота - 39,45 тисячі метрів.

Стратостат Баумгартнера з гелієм об'ємом 850 тисяч кубометрів, який виготовлено з найтоншого матеріалу, стартував о 08:30 ранку в неділю за часом Західного узбережжя США (18:30 за Києвом); щоб набрати висоти знадобилося близько двох годин.

Вільне падіння, за словами фахівців, тривало 4 хвилини і 20 секунд без розкритого гальмівного парашута. Тим часом організатори рекорду заявляють, що всі дані буде передано австрійській стороні, після чого відбудеться остаточне фіксування та сертифікація. Йдеться про три світові досягнення: стрибок із найвищої точки, тривалість вільного падіння і подолання швидкості звуку.

У кожному разі Фелікс Баумгартнер - перший у світі подолав швидкість звуку, перебуваючи поза технікою.

Попередній - неофіційний - світовий рекорд тривалості вільного падіння становить 4 хвилини 36 секунд, він належить американському військовому льотчику Джозефу Кіттінгеру і був встановлений у серпні 1960 року.

Щоправда, Міжнародна авіаційна федерація (ФАІ) не визнає це досягнення, оскільки Кіттінгер перебував у "вільному падінні" з розкритим гальмівним парашутом для стабілізації польоту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram