ГоловнаСвіт

Хакери образилися на Wikileaks за платний доступ до матеріалів

При спробі відкрити документи користувачі бачили банер із проханням зробити пожертву.

Хакери образилися на Wikileaks за платний доступ до матеріалів
Фото: EPA/UPG

Представники хакерського руху Anonymous негативно відреагували на рішення Wikileaks вимагати гроші в охочих ознайомитися з опублікованими на сайті "витоками". 11 жовтня в одному з найпопулярніших мікроблогів, пов'язаних із рухом, з'явилися побажання ресурсу "згоріти в пеклі".

Напередодні Wikileaks почав публікувати матеріали, пов'язані з президентською передвиборною кампанією в США. При спробі відкрити документи користувачі бачили банер із відеороликом, в якому критикують Барака Обаму, і проханням зробити пожертву. Без відправки грошей не можна було закрити "заглушку" і прочитати "витік".

Твіттер-аккаунт @ YourAnonNews, в якому з'явилася негативна реакція на рішення Wikileaks, читають більш ніж 600 тисяч користувачів. У ньому з'явилися вимоги до адміністрації ресурсу пояснити своє рішення, а також публікували способи обходу "заглушки" (для цього пропонували встановити розширення для браузера NoScript, що дозволяє заборонити підвантаження тих чи інших елементів на сторінці).

В іншому мікроблозі, зараховуючи себе до Anonymous, @ AnonymousIRC (понад 285 тисяч читачів), було опубліковано посилання на заяву з критикою рішення Wikileaks. У тексті зазначено, що ресурс занадто багато уваги приділяє своєму творцеві Джуліану Ассанжу, замість того, щоб зосередитися на проходженні місії вільного доступу до інформації.

Пізніше в твіттері Wikileaks з'явилося уточнення, що користувачам необов'язково платити за доступ до матеріалів. Замість цього вони можуть опублікувати посилання на ресурс у Twitter або Facebook або просто почекати.

Wikileaks було запущено 2006 року й існує на пожертви користувачів. У грудні 2010 року низка великих банків і платіжних систем відмовилася переказувати гроші ресурсу, через що той почав відчувати фінансові труднощі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram