ГоловнаСвіт

КНДР вимагає у Японії вибачень за свої "страждання"

Японські лідери не перепросили за минулі злочини, - стверджує корейська влада.

КНДР вимагає у Японії вибачень за свої "страждання"

Голова президії верховних народних зборів КНДР Кім Ен Нам заявив, що Японія повинна перепросити за заподіяні їй у минулому злочини.

"Необхідно, щоб Японія врегулювала питання, пов'язані з її вчинками в минулому, якщо вона прагне поліпшити відносин з КНДР", - сказав він журналістам.

"Лідери Японії не перепросили за минулі злочини. Замість цього вони вводять в оману громадськість, використовуючи проблему викрадених японців для того, щоб утриматися при владі", - додав він.

Розмірковуючи про японсько-північнокорейські відносини, Кім Ен Нам назвав вирішеним питання викрадених північнокорейськими спецслужбами в 70-х і 80-х роках минулого століття японських підданих.

Як повідомляли, в серпні вперше за чотири роки почалися прямі переговори між Токіо і Пхеньяном, їхня мета - прозондувати можливості в перспективі встановлення дипломатичних відносин між двома країнами.

Раніше КНДР уже вимагала від Японії перепросити північнокорейський народ і виплатити компенсацію за шкоду, заподіяну протягом японського колоніального правління на Корейському півострові в 1910-1945 роках.

2010 року тодішній японський прем'єр-міністр Наото Кан попросив пробачення і висловив жаль із приводу того, що він назвав "стражданнями" корейців під час колоніального правління Японії. Однак у своїй заяві прем'єр не згадав Північну Корею. Крім того, він не визнав, що японська окупація була протизаконною.

У 1965 році Японія погодилася виплатити компенсацію Південній Кореї, проте з КНДР такої домовленості досі не досягнуто.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram