ГоловнаСвіт

Криза не завадить Євросоюзу прийняти нових членів

Вісім країн є офіційними або потенційними кандидатами в ЄС.

Криза не завадить Євросоюзу прийняти нових членів

Європейський союз не відмовляється від планів на прийом нових країн, незважаючи на кризу, яка серйозно вплинула на економіку багатьох європейських держав, заявив учора на прес-конференції член Єврокомісії з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

За його словами, майбутні країни-члени ЄС спочатку повинні виконати всі необхідні критерії для вступу в організацію.

"Зміцнення верховенства закону і демократичного правління має вирішальне значення для процесу розширення", - сказав Фюле.

Він представив щорічну доповідь виконавчої колегії ЄС про контроль над підготовкою до розширення за рахунок західно-балканських країн, Туреччини та Ісландії. "Темпи просування кожної країни до членства в союзі залежать від її досягнень у галузі права, в тому числі від реального прогресу в боротьбі з організованою злочинністю і корупцією", - говориться в доповіді.

Брюссель також наполягає на повазі свободи слова, яку розцінює як пріоритетне питання в підготовці до вступу.

Вісім країн є офіційними або потенційними кандидатами в ЄС, серед яких шість західно-балканських: Албанія, Боснія і Герцеговина, Косово, Македонія, Чорногорія, Сербія, а також Ісландія і Туреччина.

У доповіді розглянуті успіхи та недоліки кожної з цих країн. Відзначено "значний прогрес" Албанії в наближенні до європейських стандартів. Єврокомісія сподівається, що ця країна отримає статус офіційного кандидата, якщо підтвердить свої зобов'язання. Вирішальним випробуванням для Тирани будуть парламентські вибори 2013 року.

Чорногорія, яка вже є офіційним кандидатом і розпочала переговори про вступ у червні, повинна поліпшити показники в області верховенства закону і боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Водночас, як наголошується в доповіді, Подгориця демонструє неухильний прогрес у проведенні ключових реформ, особливо економічних.

У цій доповіді Брюссель вже вчетверте просить у Ради ЄС дозволу на початок переговорів про вступ з Македонією (йому перешкоджає Греція, вимагаючи у цієї країни змінити назву).

Єврокомісія шкодує, що відносини багатьох країн колишньої Югославії, як і раніше, отруєні двосторонніми суперечками. Продовження процесу вступу до ЄС є для зацікавлених країн кращим способом просунутися до вирішення цих проблем, підкреслює Брюссель.

Сербія отримала офіційний статус кандидата в березні, але наразі не встановлена дата початку переговорів про її прийняття. Єврокомісія рекомендуватиме приступити до них, "як тільки Белград досягне необхідного рівня відповідності критеріям для вступу", особливо якщо зможе поліпшити відносини з Косовом. У свою чергу, цій колишній сербській провінції Брюссель рекомендує укласти угоду про асоціацію з ЄС, що і стане першим кроком на шляху до інтеграції в Європу (бо не всі країни ЄС визнали незалежність Косова).

Боснія і Герцеговина відстає від інших західно-балканських країн, демонструючи "лише дуже невеликий прогрес у наближенні до європейських стандартів", наголошується в доповіді.

За межами Балкан переговори про вступ до ЄС Ісландії "просуваються успішно", вважають у Брюсселі.

Прогрес Туреччини, яка ще з 1960-х років прагне вступити до ЄС, розцінюється як недостатній. Серйозне занепокоєння європейців викликає "велика кількість судових справ та розслідувань щодо журналістів і надмірний тиск на ЗМІ". Інший негативний аспект - продовження конфлікту між Туреччиною і Кіпром.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram