ГоловнаСвіт

Британська влада заборонила ветеранам отримувати російські нагороди

Згідно із законами Великобританії, посольство зажадало надати інформацію про діяльність передбачуваних одержувачів.

Британська влада заборонила ветеранам отримувати російські нагороди

Влада Великобританії заборонила своїм ветеранам отримувати від російського уряду медаль Ушакова за участь в арктичних конвоях. У Лондоні заявили, що надані ветеранами дані не дозволяють достовірно визначити ступінь їхніх заслуг перед іноземною державою, тому наразі 813 ветеранам відмовлено у праві на отримання нагороди. Представники британської влади пообіцяли провести додаткову перевірку кандидатів, однак термінів її здійснення не уточнили.

Британська влада відмовила Росії в праві нагородити британських ветеранів Другої світової. Йдеться про учасників так званих "північних конвоїв" - експедицій з доправляння вантажів зі США та Британії в Архангельськ і Мурманськ.

У травні 2011 року російська сторона попросила офіційного дозволу в уряду Великобританії для нагородження ветеранів арктичних конвоїв медаллю Ушакова від президента Російської Федерації на знак визнання їхнього видатного внеску в спільні військові дії під час Другої світової війни.

Згідно із законами Великобританії, посольство зажадало надати інформацію про діяльність передбачуваних одержувачів нагороди за останні п'ять років. Посольство звернулося до ветеранів із проханням надати інформацію про свою діяльність на місцевому, національному та міжнародному рівні за останні п'ять років, яку можна переслати уряду. До оголошеного терміну 813 листів від ветеранів відправили в Міністерство закордонних справ.

Однак посольство Великобританії повідомило, що за нинішніх обставин змушене відмовити Росії у праві нагородити британських підданих медалями, оскільки надані дані не дозволяють достовірно встановити ступінь участі цих ветеранів в арктичних конвоях і в допомозі Радянській Армії.

"Надана інформація не демонструє жодних заслуг перед Росією за останні п'ять років. Отже, Форін-офіс не може просити в уряду дозволу нагородити зазначених громадян Великобританії і дозволити їм носити медалі Ушакова", - зазначили в МЗС Великобританії.

Представники британської сторони зазначають, що це анітрохи не применшує значення подій воєнних років і спільної боротьби проти нацизму. Вони додали, що глибше проаналізують запропонованих для нагородження кандидатів і кожного з них сповіщатимуть про перебіг перевірки.

Варто зазначити, що аналогічні запити російська сторона скерувала керівництву інших країн, громадяни яких брали участь в арктичних конвоях. Окрім Британії, всі країни, серед яких Австралія, Канада, Нова Зеландія і США, підтвердили запити і надали дозвіл своїм громадянам отримати медаль Ушакова від російської влади.

"Питання має не політичне, а навіть гуманітарне значення стосовно ветеранів. Можливо, це останнє, що їх порадує, - те, що їх пам'ятають, що їхні заслуги далі цінують, принаймні в нашій країні. Йдеться не просто про ветеранів, а про тих, хто мав безпосередній стосунок до дуже ризикованих постачань різного типу вантажів у дуже суворих умовах півночі", - заявив РІА "Новости" радник-посланник посольства Росії в Лондоні Олександр Крамаренко.

Арктичні конвої Другої світової війни йшли з Великобританії та США в північні порти СРСР - в Архангельськ і Мурманськ. Усього від серпня 1941 року по травень 1945 року було 78 конвоїв (хоча між липнем і вереснем 1942 року і березнем і листопадом 1943 року конвої не ходили).

Загалом близько 1 400 торгових суден доправили в рамках програми ленд-лізу важливі військові матеріали. 85 торговельних суден і 16 бойових кораблів ВМФ Великобританії (2 крейсери, 6 есмінців і 8 інших ескортних судів) були втрачені. Німеччина втратила кілька суден, зокрема: один лінкор, три есмінці та щонайменше 30 підводних човнів, а також значну кількість літаків.

Арктичні конвої значно змінили розстановку морських сил з обох сторін, що суттєво вплинуло на перебіг бойових дій на морі. Учасники тих конвоїв стали героями численних художніх творів і кінофільмів. Важливість цих постачань для СРСР важко переоцінити. У Мурманську встановлено пам'ятник учасникам північних конвоїв, а 1992 року Банк Росії випустив пам'ятну монету "Північний конвой".

Медаль Ушакова - державна нагорода Росії, заснована ще в СРСР 1944 року. Її отримують військовослужбовці за відвагу і мужність у захисті Вітчизни на морі і воєнної, і мирної доби.

Варто зазначити, що така ситуація виникає не вперше. Запит, відправлений у травні, був спочатку розрахований на те, що ветерани зможуть отримати медалі вже до Дня Перемоги. Однак тоді влада Британії та Канади відповіла відмовою. Однак 70 ветеранів із Канади дозвіл отримали дещо пізніше, а їхні британські колеги у своєму похилому віці далі чекають на результати "глибшої перевірки їхніх заслуг".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram