ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

Ромні покладає великі надії на голоси білих чоловіків-виборців

Обама лідирує серед афроамериканського і латиноамериканського населення США.

Ромні покладає великі надії на голоси білих чоловіків-виборців
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Тим часом, як передвиборні перегони між кандидатом у президенти від республіканців Міттом Ромні та діючим президентом США Бараком Обамою набирають обертів, республіканець найбільш гостро потребує підтримки однієї з груп виборців - білих чоловіків.

Для Ромні підтримка білих чоловіків є найбільш ймовірним шляхом до президентства, навіть незважаючи на те, що ставка на білих чоловіків є вкрай ризикованою для республіканців. Його залежність від цієї групи виборців стає дедалі більш гострою, оскільки, згідно з опитуваннями, афроамериканці і латиноамериканці мають намір віддати свої голоси за Обаму. Крім того, згідно з численними опитуваннями, Ромні не користується великою підтримкою у білих жінок. Водночас, за останніми даними, республіканець з незначним відривом випереджає свого суперника.

За даними екзит-полів, 2008 року 90% виборців, що проголосували за республіканців були білими. При цьому голоси білих жінок були рівномірно розподілені між двома сторонами.

Проте кількість білих чоловіків поступово сходить нанівець. Протягом багатьох десятиліть у кожних президентських виборах бере участь дедалі менша кількість білих виборців. Тому Ромні необхідно забезпечити собі більшу частку прихильників серед білих виборців-чоловіків, ніж попереднім республіканським кандидатам у президенти.

Виходячи з результатів опитування Reuters/Ipsos, завдання Ромні ускладнює також той факт, що білі чоловіки більш консервативні і описують свою точку зору абсолютно несхоже на решту населення. Таким чином, кандидати повинні не тільки зберегти, але і збільшити різноманітність поточної кількості прихильників.

На сьогодні білі виборці-чоловіки створюють проблеми для обох кандидатів. Цього року кількість білих чоловіків, готових віддати голоси за Обаму, дещо менша, ніж 2008 року. Водночас менший порівняно з 2008 роком відсоток білих чоловіків-виборців виступає за республіканця.

За словами соціологів і демографів, якщо Ромні не збільшить підтримку серед білих чоловіків, які складають другу за величиною демографічну групу виборців після білих жінок, він найімовірніше повторить долю Джона Маккейна - основного кандидата від республіканців на виборах Президента США 2008 року. При цьому те саме стосується і Обами - невелика кількість білих прихильників-чоловіків може означати кінець його перебування на посту президента.

Згідно з даними опитування, який Reuters/Ipsos проводив з 1 жовтня по 7 жовтня, за Ромні готові проголосувати 55,5% білих чоловіків, а за Обаму - 31,9%. Ще 6% виборців із цієї групи заявили, що не можуть відповісти.

Хоча перевага Ромні над Обамою серед цієї групи виборців є очевидною, але загальна кількість білих чоловіків, готових проголосувати за нього, менша, ніж у попередні роки. Згідно з даними екзит-полів, 2008 року Маккейн випереджав Обаму серед білих чоловіків-виборців - 57 проти 41%.

"Той факт, що Ромні знаходиться майже в тому самому становищі, що і Маккейн, означає, що йому є що робити", - зазначає соціолог Ipsos Джулія Кларк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram