ГоловнаСвіт

ВООЗ нарахувала 350 мільйонів осіб, які страждають через депресію

За даними ВООЗ, більш ніж половина хворих не отримує необхідної медичної допомоги.

ВООЗ нарахувала 350 мільйонів осіб, які страждають через депресію

Депресія і пов'язані з нею розлади психіки в останні роки набули характеру епідемії, яка торкнулася близько 350 мільйонів осіб у всіх країнах і регіонах світу. Майже п'ять відсотків із цього числа страждають від рецидивів захворювання протягом усього року. Такі дані наводено в присвяченому депресії прес-релізі Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), пов'язаному з Всесвітнім днем психічного здоров'я, що його відзначають 10 жовтня.

Опитування, яке торкалося психічного здоров'я населення, проведено під егідою ВООЗ у 17 країнах світу. В середньому кожен двадцятий житель планети 2011 року переживав депресію. Згідно з оцінками ВООЗ, унаслідок самогубств, викликаних депресією, щодня в світі гине близько трьох тисяч осіб, причому на кожну вдалу спробу припадає близько 20 невдалих.

Жінки вдвічі частіше за чоловіків страждають від депресії, причому це стосується як розвинених країн, так і країн третього світу. Зокрема, в країнах, що розвиваються, на післяпологову депресію занедужує кожна десята молода матір. При цьому, за даними ВООЗ, більше половини з них не отримує необхідної медичної допомоги через сором і страх зізнатися у власному стані.

Узагалі, за оцінками ВООЗ, з різних причин у різних державах світу не лікуються від депресії від 10%  до майже 50% осіб, які страждають від цього захворювання. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, найефективніший протокол лікування депресії включає базову психологічну підтримку пацієнта в поєднанні або з застосуванням антидепресантів, або сучасних методів психотерапії залежно від ступеня розвитку захворювання.

"Депресія - розлад людської психіки, поширений у всьому світі, що в той або інший спосіб зачіпає практично кожного жителя планети. На відміну від інших глобальних світових проблем, вирішення цього питання буквально у нас у руках. Широке застосування вже апробованих ефективних і рентабельних методів лікування депресії може врятувати мільйони життів. Настав час об'єднати зусилля на всіх рівнях із роз'яснення суті проблеми та підтримати тих, хто цього потребує", - зазначено в прес-релізі ВООЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram