ГоловнаСвіт

У Грузії звільнили з в'язниці тестя майбутнього глави МВС

Своєї провини засуджений не визнав.

У Грузії звільнили з в'язниці тестя майбутнього глави МВС
Ираклий Гарибашвили

У Грузії з в'язниці звільнено прихильника "Грузинської мрії" Тамаза Тамазашвілі, засудженого раніше за незаконне зберігання зброї.

Тамаз Тамазашвілі є тестем представника "Грузинської мрії" Іраклія Гарібашвілі. Останній раніше керував благодійним фондом мільярдера Бідзіни Іванішвілі (творця "Грузинської мрії"). Після перемоги коаліції на виборах Гарібашвілі висунули на пост міністра внутрішніх справ.

Тамазашвілі було засуджено навесні 2011 року. Його засудили до трьох з половиною років в'язниці. Своєї провини засуджений не визнав.

1 жовтня в Грузії відбулися парламентські вибори, очолювана президентом Грузії Михайлом Саакашвілі правляча партія зазнала поразки. Саакашвілі визнав, що його партія переходить в опозицію. Переможці, відповідно, найближчим часом сформують уряд.

Про те, що Тамазашвілі буде звільнено, стало відомо 9 жовтня. Відповідну інформацію поширив Верховний суд Грузії. За його даними, прокуратура вирішила скоротити засудженому строк ув'язнення, щоб він зміг вийти на свободу вже в найближчі дні.

Тесть майбутнього глави МВС після того, як вийшов з в'язниці, заявив: "Моє затримання було політичною розправою, і зараз восторжествувала справедливість".

Тамаз Тамазашвілі відбував покарання в глданській тюрмі №8 (Глдані - один з районів Тбілісі). Його прізвище фігурувало в нещодавньому скандалі, пов'язаному зі знущаннями над ув'язненими в цій установі. Нагадаємо, що колишній співробітник в'язниці Володимир Бедукадзе, що знімав тортури, після звільнення виїхав за кордон і передав опозиції зроблені відеозаписи (за даними прокуратури, за відеозаписи він отримав два мільйони доларів). Кадри з в'язниці незадовго до виборів розтиражували опозиційні телеканали, що стало сильним ударом по репутації діючої влади.

Водночас у МВС Грузії заявили, що тортури, що потрапили на відео, були організовані за участю Тамаза Тамазашвілі, який утримувався у тій самій тюрмі. За офіційною версією, за посередництва засудженого прихильника опозиції тюремники були підкуплені: вони за гроші били ув'язнених і знімали це на відео, яке опозиція згодом змогла використати в якості передвиборного компромату. Опозиція звинувачення в організації катувань відкидала.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram