ГоловнаСвіт

Одну з учасниць Pussy Riot звільнили в залі суду (Оновлено)

Під час судового засідання засуджені заявили про свою невинуватість.

Одну з учасниць Pussy Riot звільнили в залі суду (Оновлено)
Фото: EPA/UPG

Мосміськсуд пом'якшив покарання одній з учасниць Pussy Riot - Катерині Самуцевич, яку звільнили просто в залі суду, замінивши два роки реального терміну на умовний.

Їй також було призначено випробувальний термін - два роки.

Проте вирок Хамовницького суду щодо Надії Толоконникової та Марії Альохіної залишився чинним. Їх засуджено до двох років колонії.

Під час судового засідання засуджені заявили про свою невинуватість, наголосивши, що своїм виступом у храмі Христа Спасителя не хотіли образити почуття вірян, що їхня акція була політичною.

"Ми не є войовничими атеїстами. Ми не войовничі атеїсти. Я хочу, щоб мене зараз почули, - заявила в суді Марія Альохіна. - Ми проти вирубування хрестів, ми проти крадіжки ікон, ми проти того, щоб ікони поливали чорнилом. Ми вважаємо це огидним. Це для нас неприйнятно".

Альохіна також хотіла звернути увагу на висловлювання президента РФ Володимира Путіна, який, коментуючи вирок Pussy Riot, використав вислів "вліпив "двушечку". Однак суддя її перервала і попросила висловлюватись у справі. При згадці прізвища Путіна суддя урвала також Надію Толоконникову.

Адвокати дівчат під час судового засідання просили провести повторну експертизу дій своїх підзахисних на предмет того, розпалювали вони релігійну ворожнечу чи ні. Але в цьому клопотанні суд відмовив, як і у виклику свідків, які перебували в храмі під час скандального виступу гурту.

На попередньому засіданні Мосміськсуду 1 жовтня, на якому розглядалася касація на вирок Pussy Riot, Самуцевич відмовилася від послуг свого адвоката Віолетти Волкової, яка водночас залишилася захищати Толоконникову й Альохіну. Замість Волкової в процес вступила Ірина Хрунова з правозахисної асоціації "Агора".

На засіданні 10 жовтня Хрунова наголосила, що Самуцевич не було на амвоні під час виступу Pussy Riot, оскільки її вивів охоронець. Адвокат зачитала відповідні покази свідків звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram