ГоловнаСвіт

Учені відкрили механізм позитивного впливу нікотину на пам'ять

Дослідники вивчали гіпокамп - структуру головного мозку.

Учені відкрили механізм позитивного впливу нікотину на пам'ять
Гиппокамп

У результаті спільної роботи міжнародна група вчених з'ясувала, як нікотин допомагає покращити пам'ять.

Дослідники вивчали гіпокамп - структуру головного мозку, що бере участь у формуванні емоцій і відповідає за просторову пам'ять. Вважають, що гіпокамп відповідає за виділення важливих частин із загального потоку інформації, а також за перекладання цих епізодів із короткочасної в довготривалу пам'ять.

Під час експерименту на мишах учені з'ясували, що популяція нейронів під назвою OLM-клітини, яка бере участь у регуляції активності нервових мереж гіпокампу і підтримує на належному рівні збудливість так званих основних нейронів, також відповідає за взаємодію цієї структури головного мозку з нікотином.

"У роботі ми застосовували нову технологію під назвою "оптогенетика". Її зміст полягає у використанні світла для стимуляції конкретних нейронів. Ми побачили, що світло активує клітини, які змінюють потік інформації в гіпокампі в той самий спосіб, що й нікотин", - зазначив один зі співавторів роботи Лев Річардсон із державного університету Rio Grande do Norte, Бразилія.

Учені довели, що OLM-клітини, названі "сторожовими клітинами", пов'язані з основними нейронами гіпокампу. При цьому активні "сторожові" клітини передають сигнали, отримані від розташованих у гіпокампі нейронів, а неактивні пропускають імпульси, отримані від "зовнішніх" нейронів. Виявилося, що нікотин активує OLM-клітини, внаслідок чого більша кількість локальних сигналів гіпокампу досягає своєї мети. Це, своєю чергою, сприяє переведенню інформації з короткочасної в довготривалу пам'ять.

"Відомо, що нікотин покращує когнітивні процеси, включаючи навчання і запам'ятовування, але популяцію нервових клітин, пов'язаних із цим ефектом, ідентифіковано вперше", - зазначив інший співавтор дослідження, професор Клас Кулландер (Klas Kullander) з Уппсальського університету (Швеція).

Надалі автори роботи хочуть виробити методику впливу на пам'ять за допомогою активації "сторожових" нейронів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram