ГоловнаСвіт

У Мексиці вбили одного та заарештували іншого лідера наркокартелю "Зетас"

Мексиканська влада вважає це однією з найважливіших перемог за 6 років боротьби з організованою злочинністю.

У Мексиці вбили одного та заарештували іншого лідера наркокартелю "Зетас"
Эриберто Ласкано Ласкано
Фото: EPA/UPG

Мексиканський уряд заявив про арешт одного з лідерів наркокартелю "Зетас" - Сальвадора Альфонсо Мартінеса Ескобедо, а також про загибель іншого - Еріберто Ласкано Ласкано - під час перестрілки на півночі Мексики, що є однією з найважливіших перемог уряду за шість років боротьби з організованою злочинністю.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Ескобедо на прізвисько Білка, який контролював підрозділи "Зетас" у штатах Тамауліпас, Нуево-Ларедо і Коауїла, затримали ще в суботу, 6 жовтня, в місті Нуево-Ларедо біля кордону зі США. Поліція звинувачує його в причетності до втечі з в'язниці в Нуево-Ларедо 2010 року більш ніж 150 ув'язнених, масових убивств мігрантів у штаті Тамауліпас, убивства громадянина США Девіда Хартлі 2010-го на озері Фалкон біля кордону з Мексикою, а також утечу понад 130 ув'язнених із в'язниці в П'єдрас Негра в середині вересня 2012 року. Водночас правоохоронні органи не уточнюють, яку саме роль Білка виконував у підготовці та здійсненні цих злочинів.

Уряд Мексики призначив нагороду в $1 млн за інформацію, що сприятиме затриманню Ескобедо, але поки що невідомо, чи комусь виплатять цю суму.

А в неділю, 7 жовтня, в штаті Коауїла, під час перестрілки з морськими піхотинцями було вбито іншого лідера наркокартелю "Зетас" - Еріберто Ласкано Ласкано.

ВМС Мексики в ніч на вівторок заявили, що є "вагомі докази" того, що серед двох убитих у неділю злочинців був Ласкано. Якщо смерть Ласкано на прізвисько Кат підтвердиться, він стане наймогутнішим ватажком банди, ліквідованим за шестирічну кампанію уряду боротьби з організованою злочинністю.

Нагадаємо, 2006 року екс-президент Мексики Феліпе Кальдерон пообіцяв розібратися з проблемою наркотрафіку, яка за останні шість років забрала близько 55 тисяч життів. Нещодавно обраний президент Пенья Ньєто пообіцяв продовжувати справу Кальдерона.

Кат входить до числа найбільш розшукуваних злочинців Мексики, а за інформацію, що допоможе його затримати, уряд США призначив нагороду в $5 млн. Іще $2 млн за інформацію про Ласкано пропонував мексиканський уряд.

У червні 2011 року вже з'являлися повідомлення про те, що Ласкано убили в перестрілці, однак згодом ця інформація не підтвердилася.

Картель "Зетас" виник 2010 року внаслідок розколу картелю Затоки - найбільшого тоді злочинного угруповання в Мексиці. Нині "Зетас", що складається з дезертирів із мексиканського спецназу, є одним із двох наймогутніших картелів Мексики. Під його контролем перебуває східне узбережжя Мексиканської затоки. За час правління Кальдерона жертвами боротьби з наркокартелями стали близько 60 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram