ГоловнаСвіт

Ромні розповів про плани щодо Ірану та Сирії

Кандидат-республіканець піддав жорсткій критиці політику адміністрації Барака Обами.

Ромні розповів про плани щодо Ірану та Сирії
Фото: EPA/UPG

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Мітт Ромні вперше детально розповів про свої зовнішньополітичні плани на Близькому Сході.

Фрагменти його промови, присвяченої зовнішньополітичним питанням, потрапили в розпорядження агентства напередодні виступу республіканського претендента у Військовому інституті Вірджинії.

Ромні піддав жорсткій критиці політику адміністрації Барака Обами, назвавши її "пасивною" і відзначивши необхідність "зміни курсу на Близькому Сході". В якості своїх пріоритетів у цьому регіоні республіканець назвав припинення сірійського конфлікту, посилення тиску на Іран, перегляд відносин з Єгиптом і врегулювання арабо-ізраїльського конфлікту.

Так, за його словами, США спільно зі своїми союзниками повинні озброїти сирійську опозицію, надавши їй засоби боротьби з бронетехнікою і авіацією урядових сил. Щодо Ірану Ромні пропонує ввести ще більш жорсткі економічні і дипломатичні санкції, щоб примусити Ісламську республіку від продовження розробок в ядерній сфері.

Економічну допомогу Єгипту, яка зараз перевищує мільярд доларів на рік, республіканець запропонував зумовити лояльністю Каїра щодо США і готовністю нової влади Єгипту дотримуватися всіх мирних угод з Ізраїлем. Щодо арабо-ізраїльського конфлікту кандидат у президенти відзначив необхідність появи незалежної палестинської держави, межі якої повинні бути узгоджені з Ізраїлем.

Раніше Ромні неодноразово критикував діючу адміністрацію США за відсутність чітких орієнтирів на Близькому Сході і недостатню, з його точки зору, ступінь підтримки Ізраїлю. Крім того, на його думку, нехтування питаннями безпеки з боку Держдепартаменту і Білого дому призвели до нещодавньої нападу на консульство США в Бенгазі, під час якого було вбито посла США в Лівії Крістофера Стівенса і ще троє американців.

Джерело агентства в адміністрації Барака Обами вже відкинуло критику з боку його суперника на виборах, поставивши під сумнів компетентність Ромні у зовнішньополітичних питаннях: "Ми не збираємося вислухувати лекції від людини, за якою тягнеться довгий шлейф зовнішньополітичних конфузів, пов'язаних з її висловлюваннями і діями".

В агітаційних телевізійних роликах, випущених кампанією Обами, Ромні піддається критиці за "нерозсудливість" і "недосвідченість" у зовнішньополітичних питаннях. На противагу цьому демократи підкреслюють свої зовнішньополітичні успіхи: припинення війни в Іраку, повалення Муаммара Каддафі і ліквідацію Усами бін Ладена.

Згідно з опитуваннями громадської думки, зараз Мітта Ромні і Барака Обаму розділяють усього кілька відсотків популярності серед виборців. Проте діючий президент досі трохи випереджає свого суперника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram