ГоловнаСвіт

Мусульманським повстанцям пообіцяли автономію на Філіппінах

Переговори проходили в малайському Куала-Лумпурі.

Мусульманським повстанцям пообіцяли автономію на Філіппінах
Бениньо Акино.

Мусульманські повстанці отримають автономію на півдні Філіппін. Такої угоди з борцями визвольного фронту MILF дійшов президент країни Беніньо Акіно. Переговори з повстанцями проходили в малайському Куала-Лумпурі.

Автономний регіон буде називатися Бангсаморо (одне з найменувань жителів півдня Філіппін). Його межі та ступінь незалежності від центру визначить спеціальна перехідна комісія, що складається з 15 осіб. Потім закон про автономний регіоні філіппінці повинні схвалити на плебісциті. Як очікують, автономія Бангсаморо з'явиться до закінчення президентського терміну Акіно, тобто до 2016 року.

Передбачають, що новий регіон матиме значні політичні й економічні свободи, зокрема, зможе вводити свої податки, щоб стати менш залежним від державних субсидій, отримає більшу частку в доходах від національних ресурсів і більше влади в питаннях внутрішньої безпеки. Зовнішньополітичні питання, втім, залишаться у віданні Маніли.

Повстанці з MILF, найбільшого з діючих на півдні Філіппін мусульманських угруповань, висловили задоволення угодою з президентом, повідомляє Agence France-Presse. Офіційно угоду між повстанцями і урядом буде підписано протягом тижня.

Мусульмани становлять меншість на Філіппінах, там переважають католики. Здебільшого послідовники ісламу мешкають на південних островах, зокрема, на Мінданао. Із 1970-х вони борються, зокрема терористичними методами, за надання їм незалежності від центрального уряду або хоча б широкої автономії. Жертвами боротьби за ці роки стали, за різними даними, від 100 до 150 тисяч осіб. У грудні 2011 року Мінданао увійшов до числа 10 найбільш небезпечних точок світу для журналістів за версією "Репортерів без кордонів".

1989 року на півдні країни утворили автономний регіон Мусульманський Мінданао, який став єдиною областю Філіппін з власним урядом. Однак боротьба повстанців не вщухла і президент Беніньо Акіно визнав експеримент із цим регіоном невдалим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram