ГоловнаСвіт

Екс-президента Ємену запропонували позбавити недоторканності

Алі Абдулла Салех перебував при владі з 1978 року.

Екс-президента Ємену запропонували позбавити недоторканності
Али Абдулла Салех

Лідер впливового Альянсу єменських племен шейх Садек аль-Ахмар запропонував позбавити недоторканності від кримінального переслідування колишнього президента Ємену Алі Абдуллу Салеха.

Як заявив аль-Ахмар, Салеха необхідно позбавити імунітету, оскільки він неодноразово порушував умови його надання. Конкретних дій колишнього президента країни, які суперечать умовам недоторканності, шейх не назвав.

Племінні угруповання мають значний вплив у Ємені. Найчастіше під їхнім контролем перебувають цілі райони країни, а позиція їхніх лідерів може бути більш значущою для громадської думки, ніж заяви офіційної влади.

Алі Абдулла Салех перебував при владі в Ємені з 1978 року. До 1990 року він був президентом Єменської Арабської Республіки (Північного Ємену), а після об'єднання північної та південної частин країни почав керувати єдиною державою.

На початку 2011-го в Ємені почалися масові антиурядові виступи, що стали частиною так званої "Арабської весни", учасники яких вимагали відставки голови держави. Салех довго відмовлявся покидати свою посаду, проте після того, як влітку 2011 року протистояння набуло форми збройної боротьби, погодився віддати владу.

У жовтні 2011-го Салех підписав підготовлені за підтримки США і країн Перської затоки документи про передачу повноважень. В обмін на це в січні 2012 року уряд схвалив законопроект, що передбачав неможливість його кримінального переслідування. Салех офіційно зрікся влади 27 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram