ГоловнаСвіт

ПАРЄ представить окрему доповідь у "справі Магнітського"

За даними слідства, Магнітському не було призначено своєчасне лікування при різкому погіршенні здоров'я.

ПАРЄ представить окрему доповідь у "справі Магнітського"
Фото: gzt.ru

Бюро Парламентської Асамблеї Ради Європи ухвалило рішення про підготовку окремої доповіді у "справі Магнітського". Про це сьогодні повідомив віце-спікер Асамблеї, заступник керівника делегації РФ Леонід Слуцький.

"Рішення пройшло 9-ма голосами "за" і 7 "проти" - тобто в наявності індикативний розкол в Бюро", - уточнив він.

Слуцький назвав це рішення "безпрецедентним, з юридичної точки зору", оскільки ініціатива в Асамблеї виникла через 3,5 року після трагічних подій, пов'язаних із загибеллю в СІЗО юриста Сергія Магнітського. Однак, заявив російський представник, "трагедії з цього робити не варто". "Будемо співпрацювати з доповідачами", - запевнив він.

Слуцький також висловив упевненість, що таке рішення Бюро ПАРЄ є яскравим проявом "політичного лобізму". "Не секрет, що на полях осінньої сесії засновник і глава "Ермітаж кепітал" Вільям Браудер вів активну діяльність з оброблення членів Бюро. Це явний лобізм, який, на жаль, можливий тут, в Раді Європи", - підкреслив віце-спікер ПАРЄ.

Доповідь готуватиме Юрком Асамблеї, який визначить всю процедуру її розгляду і призначить доповідачів на найближчому засіданні в Парижі в листопаді.

З ініціативою про підготовку окремої доповіді та проведення дебатів з наступним ухваленням резолюції щодо загибелі Магнітського виступили 70 членів ПАРЄ навесні минулого року. Перший варіант петиції було складено ще рік тому, тоді її підписали 53 депутати, серед них і майбутній голова ПАРЄ Жан-Клод Міньйон, а також глава найбільшої за чисельністю політичної групи Асамблеї - Європейської народної партії - Лука Волонте.

37-річний аудитор британського інвестиційного фонду "Ермітаж кепітал менеджмент" Сергій Магнітський, звинувачений в пособництві в ухилянні від сплати податків, помер у палаті інтенсивної терапії лікарні СІЗО "Матроська тиша" 16 листопада 2009 року - через 11 місяців утримання під вартою і через сім днів після того, як йому було пред'явлено остаточне обвинувачення. До переведення в лікарню він утримувався в "Бутирці". За даними слідства, Магнітському не було призначено своєчасне лікування і не була проведена адекватна терапія при різкому погіршенні стану здоров'я. Комплексна судмедекспертиза встановила, що причиною смерті аудитора стало поєднання декількох захворювань, а також недоліки в наданні медичної допомоги та несвоєчасна діагностика захворювань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram