ГоловнаСвіт

Празький аеропорт перейменували на честь Вацлава Гавела

Донині аеропорт називався Рузіне.

Празький аеропорт перейменували на честь Вацлава Гавела
Фото: EPA/UPG

Міжнародний аеропорт у столиці Чехії Празі перейменовано на честь першого президента країни в новітній історії Вацлава Гавела.

Донині аеропорт називався Рузіне, повідомляє в п'ятницю Чеське радіо.

Понад 82 тис. чехів підписали петицію з вимогою перейменувати аеропорт. Прохання схвалене урядом країни, повідомляє Интерфакс. Церемонія з перейменування аеропорту збіглася зі 76-річчям від дня народження Гавела.

Гавел - останній лідер Чехословаччини і перший президент сучасної Чехії, який провів країну через "оксамитову" революцію і здійснив низку успішних демократичних і економічних реформ.

Нагадаємо, Гавел помер 2011 року у віці 75 років після тривалої хвороби. Колишній голова держави помер уві сні, в останні моменти життя поруч із ним перебували його дружина Дагмар Гавлова і медсестра. Офіційний державний похорон колишнього президента Чехії відбувся в кафедральному соборі Святого Віта в Празькому Граді 23 грудня.

Гавел був останнім президентом Чехословаччини з 1989-го по 1992 рік і першим президентом Чехії з 1993-го по 2003 рік. Окрім того, Гавел відомий як літературний критик, письменник і дисидент. Під час Оксамитової революції в Чехословаччині 1989 року він став ініціатором створення опозиційної суспільно-політичної організації "Громадянський форум". У грудні 1989 року був одностайно обраний президентом на засіданні Федеральних зборів ЧССР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram