ГоловнаСвіт

Путін подарував президентові Таджикистану снайперську гвинтівку

Модель не називають, але йдеться про новітню російську розробку.

Путін подарував президентові Таджикистану снайперську гвинтівку
Владимир Путин и Эмомали Рахмон

Президент РФ Володимир Путін, який перебуває з візитом у Душанбе, подарував таджицькому колезі Емомалі Рахмону снайперську гвинтівку. Про це повідомив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков.

Модель прес-секретар не назвав (хоча зазначив, що йдеться про "новітню російську снайперську гвинтівку").

Подарунок зроблено з нагоди ювілею Емомалі Рахмона: 5 жовтня йому виповнилося 60 років.

Володимир Путін прибув до Таджикистану з офіційним візитом. Емомалі Рахмон зустрів його в аеропорту Душанбе. У програмі візиту - переговори з різних питань, а також відвідини 201-ї військової бази РФ, що знаходиться у республіці.

Як повідомляє агентство, переговори на вищому рівні вже почалися. "Азія-Плюс", посилаючись на джерело в уряді Таджикистану, стверджує, що за підсумками переговорів може бути підписана угода, яка дозволить громадянам республіки перебувати на території Росії (і аналогічно - росіянам на території Таджикистану) без реєстрації протягом 15 діб, а також угоду про безмитне постачання російських нафтопродуктів у Таджикистан.

Передбачають, що також обговорюватимуть питання про участь Росії в будівництві таджицьких ГЕС і подальше перебування російської бази в Таджикистані. Нагадаємо, що нову угоду стосовно бази, яке залишиться в республіці ще на 49 років, анонсував ще колишній президент РФ Дмитро Медведєв 2011 року. Однак переговори із цього питання затягнулися. Таджицька сторона визнала зазначений термін занадто великим. Розбіжності виникли і з приводу оплати. Остаточно цих питань не вирішено досі.

Путін, привітавши Рахмона з днем народження, пожартував, що ювілярові не можна ні в чому відмовляти і що "нам доведеться все підписати, що ви від нас вимагаєте". Перейшовши потім на серйозний тон, він зазначив, що обидві сторони підготували до сьогоднішньої зустрічі "гарні повноцінні документи", і висловив упевненість, що решту спірних питань вдасться узгодити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram