ГоловнаСвіт

Японський міністр: реактори перезапустять, якщо ядерний регулятор дасть добро

Уряд вважає АЕС важливим джерелом електроенергії, незважаючи на протести населення.

Японський міністр: реактори перезапустять, якщо ядерний регулятор дасть добро
Сэйдзи Маэхара
Фото: EPA/UPG

Міністр економіки Японії Сейдзі Маехара заявив в п'ятницю, що робота ядерних реакторів може бути відновлена, якщо новий регулятор визнає їх безпечними.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами Маехара, міністерство якого очолювало дискусію кабінету з питань енергетичної політики, новий закон наділив нещодавно започаткований новий ядерний регулятор - Департамент з ядерного нагляду - правом перезапустити реактори. Міністр підкреслив, що реактори, які зараз просто простоюють, можуть бути основним джерелом електроенергії Японії. Ця заява може викликати гнів зростаючої кількості противників ядерної енергетики.

"Якщо безпека роботи реакторів буде схвалена, то вони розглядатимуться в якості важливого джерела електроенергії, - заявив Маехара на прес-конференції. - Ми повинні покладатися на ядерну енергію в якості опції на на сьогодні".

Проте залишається незрозумілим, які саме процедури з перевірки безпеки повинні бути проведені до перезапуску реакторів.

Онак ядерний регулятор заявив цього тижня, що не несе кінцеву відповідальність за перезапуск реакторів, а відповідає лише за перевірку безпеки їх експлуатації.

Нагадаємо, всі 50 промислових реакторів в Японії були переведені в автономний режим для перевірки після землетрусу і цунамі, які стали причиною катастрофи на АЕС "Фукусіма-1" в березні 2011 року.

Влітку 2012 року, після отримання схвалення з боку регулюючих органів, робота двох реакторів була відновлена, проте остаточне рішення про їх перезапуск було ухвалено прем'єр-міністром Есіхіко Нода і трьома іншими міністрами. Перезапуск цих реакторів став причиною масових антиядерних демонстрацій у Токіо та інших містах. Подальші перезапуски АЕС відкладені до березня 2013 року. До цього часу Департамент з ядерного нагляду обіцяє створити проект нових стандартів, необхідних для перезапуску реакторів.

Ядерна енергія забезпечувала близько 30% електроенергії Японії до цунамі минулого року. Через зупинки АЕС уряд змушений був імпортувати природний газ, що загрожувало країні істотним економічним спадом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram