ГоловнаСвіт

У Грузії коаліція-переможниця вимагає перерахунку голосів

Переможець виборів Бідзіна Іванішвілі закликав прихильників припинити вуличні протести.

У Грузії коаліція-переможниця вимагає перерахунку голосів
Фото: EPA/UPG

Спокій, що запанував у Грузії після виборів, порушили 4 жовтня члени коаліції "Грузинська мрія". Святкуючи тріумф, вони засумнівалися в підрахунку голосів у дюжині районів, сподіваючись отримати додаткові місця в парламенті, а дехто навіть закликав покарати чиновників уряду.

Про це пише InoPressa, посилаючись на The New York Times.

Згідно з повідомленням, у кількох районах сотні активістів зібралися біля виборчкомів, вимагаючи перерахунку. В одному місті на заході країни активісти розбили вікна і спробували пробратися в будівлю, де вели підрахунок бюлетенів.

Зі свого боку, лідер коаліції Бідзіна Іванішвілі виступив по телебаченню із закликом до своїх прихильників припинити вуличні протести і чекати на зміни за допомогою законних засобів. З аналогічним посланням виступив і посол США Ричард Норланд, який відвідав захід за участю приблизно 3 тисячі осіб, які закликали до анулювання результатів виборів у місті Зугдіді на заході країни, йдеться в статті.

"Увесь світ дивиться і сподівається, що цей процес буде і надалі проходити мирно, - сказав Норланд. - Найважливіше - якщо є заперечення проти результатів, ці заперечення повинні виражатися мирно, в руслі правового процесу".

Як пише видання, серед прихильників Іванішвілі популярна ідея притягнути до відповідальності вищих чиновників уряду. "Нехай вони постануть перед судом і дадуть відповіді на запитання, - сказав Давид Саганелідзе, керівник виборчого штабу "Грузинської мрії". - Якщо вони виявляться правими та чесними, ніхто не буде їх судити. Вони можуть говорити відкрито. Нехай їм народ ставить запитання, а вони нехай відповідають".

Нагадаємо, парламентські вибори пройшли в Грузії 1 жовтня. За підсумками підрахунку 99,5% бюлетенів, на виборах за партійними списками лідирує "Грузинська мрія" - вона набрала 54,9% голосів виборців, Єдиний національний рух набрав 40,35%. Опозиційна коаліція також здобула перемогу в 38 мажоритарних округах (із 73), а кандидати від владної партії були сильнішими в 34 округах.

За підсумками попереднього підрахунку голосів ЦВК, у новий парламент Грузії проходять сім партій. Президент Грузії Михайло Саакашвілі від імені ЄНР уже визнав поразку на виборах й оголосив про перехід партії в опозицію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram