ГоловнаСвіт

Президент Кіпру відмовився від порятунку країни у стилі Греції

Обсяг позик, які острів запросив у міжнародних кредиторів, становить 10-13 мільярдів євро.

Президент Кіпру відмовився від порятунку країни у стилі Греції
Димитрис Христофиас

Кіпр не погодиться прийняти кредитну допомогу від іноземних позичальників на нинішніх умовах. Про це президент країни Дімітріс Крістофіас заявив грецькому телебаченню.

За словами голови держави, "неоліберальний" метод боротьби з кризою здатен занапастити. "Це видно в Греції", - заявив він. Президент запевнив, що ніколи не погодиться на кредитну угоду, яка зобов'яже країну розпродати прибуткові підприємства та відмовитися від підвищення зарплат у міру зростання інфляції.

Програму економії для Кіпру, як і для Греції, розробили ЄЦБ, МВФ і Єврокомісія. Афіни дотримуються запропонованої програми вже більш ніж два роки; за цей час грецькій економіці не вдалося повернутися до зростання і впоратися з безробіттям.

Крістофіас, комуніст і переконаний прихильник робітників, зазначив, що Кіпр не відмовляється від допомоги навідріз, а робить зустрічні пропозиції. Президент побоюється, що заходи економії, пропоновані кредиторами в обмін на позикові кошти, призведуть до ще більшого скорочення економіки, яка вже в рецесії - цього року очікують скорочення ВВП на 1,5%.

Обсяг позик, які Кіпр запросив у міжнародних кредиторів, за неофіційною інформацією, становить 10-13 мільярдів євро. Як повідомляли ЗМІ в липні, уряду країни потрібно чотири мільярди євро, ще дев'ять мільярдів необхідно банкам. ЄС, ЄЦБ і МВФ ще не ухвалили рішення про виділення Кіпру коштів.

У середині червня Кіпр також звернувся по кредити до Росії. Наприкінці вересня в Мінфіні повідомляли, що питання про видачу п'яти мільярдів євро опрацьовується.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram