ГоловнаСвіт

Уряд ПАР готовий підвищити зарплату всім шахтарям

Зараз у страйках беруть участь 80 тисяч гірників.

Уряд ПАР готовий підвищити зарплату всім шахтарям
Шахтеры во время забастовки
Фото: EPA/UPG

Уряд ПАР згіден розглянути і, можливо, виконати вимогу страйкуючих шахтарів про перегляд зарплат.

Палата у справах шахт оголосила, що візьметься за докладний аналіз ситуації і, хоча це не означає, що найближчим часом зарплати будуть підвищені всім шахтарям без винятку, але влада в цілому згодна піти назустріч профспілкам: зараз у страйках в гірничодобувному секторі ПАР беруть участь близько 80 тисяч осіб. Найбільше через страйки постраждали підприємства з видобутку платини, золота і вугілля, однак збиток було завдано і іншим галузям промисловості.

"Це не просто трудові суперечки, це прояв невдоволення і відчаю і цілої низки спільних проблем - розподілу доходів, справедливої оплати, доступу до гідної роботи", - поділився своєю думкою про ситуацію місцевий економіст.

Тим часом тривають слухання у справі про загибель працівників платинової шахти "Марикана", де і почалися перші акції протесту. Жертвами заворушень на цій шахті стали в цілому 46 осіб, 34 з них були застрелені поліцією. Проте пізніше страйк гірників на цій шахті закінчився, оскільки власники шахт вирішили задовольнити вимоги робітників і підвищити їм зарплату. Пізніше приклад "Марикани" наслідували й деякі інші підприємства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram