ГоловнаСвіт

​Туреччина може дозволити своїй армії діяти в Сирії

Реакція Дамаска на дії турецького уряду залишається доволі стриманою.

​Туреччина може дозволити своїй армії діяти в Сирії
Фото: EPA/UPG

Турецький уряд розгляне питання про видачу своїм збройним силам мандата на проведення операцій на території Сирії.

Схожий документ існує також для північного Іраку, де військові часто переслідують курдських сепаратистів.

Після обстрілу турецького прикордонного міста з території Сирії, жертвами якого стала жінка та її діти, Анкара звернулася по допомогу до міжнародних структур, зокрема до НАТО. На заклик про допомогу вже відгукнулися США, які заявили, що готові всіляко допомагати союзникам.

"Скоєно напад на територію Туреччини, внаслідок чого загинули її громадяни. Міжнародне право передбачає відповідь на такі дії. Туреччина є членом НАТО. Статті Північноатлантичного договору передбачають певні дії в разі нападу на одну з країн-членів", - заявив віце-прем'єр турецького уряду Бюлент Аріндж.

Утім, наразі про пряме застосування п'ятої статті статуту НАТО, а це надання допомоги в разі нападу, не йдеться.

Анкара покладає відповідальність за обстріл на урядові сирійські війська, однак реакція Дамаска залишається доволі стриманою.

"Влада з'ясовує, звідки вівся обстріл на сирійсько-турецькому кордоні, жертвами якого стала матір і її діти. Ми співчуваємо родині загиблих і всім туркам, які залишаються для нас братами і друзями", - заявив міністр інформації Омран Зоабі.

Нагадаємо, раніше турецькі військові завдали низки ударів по цілях у Сирії, які, ймовірно, могли бути пов'язані з обстрілом турецької території. Але подробиць влада наразі вказує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram